Buik-gevoel; maak er gebruik van

Published On: 24 juli 2024

Juist als je je machteloos en ellendig voelt, omdat je darmklachten je leven in de war gooien, heb je een mooie kans! Je ziet het waarschijnlijk nog niet zo, maar lees even verder.

Stel, je hebt veel buikpijn en krampen. Je bent al naar je huisarts geweest, naar de MDL-arts, je hebt verschillende darmonderzoeken gehad, je hebt verschillende therapeuten bezocht, bloedonderzoek gedaan naar allergieën, ontlastingsonderzoek naar foute darmbacteriën, supplementen geslikt, gluten en zuivel weggelaten en nog steeds ervaar je buikpijn en krampen.

Huil erom, wees boos en verdrietig; dat hoort bij het proces. Het VOELT ook enorm vervelend dat die darmklachten zo veel van je leven wegnemen. Dat is JOUW ervaring. Punt.

En dan … dan komt er een tijd dat je er schoon genoeg van hebt. Je besluit dat het afgelopen moet zijn met al dat ongemakkelijke gedoe en dat het maar een moet stoppen! Je bepaalt minder gemakkelijk je eerste emotie, maar je bepaalt wel hoe láng je deze emotie wilt blijven voelen voordat je besluit om een ándere emotie te voelen of een emotie los te laten.

Je hebt nu enkele mogelijkheden; sowieso verder blijven zoeken, want zoals Orson Wells zo treffend zei: ‘Hoe een verhaal afloopt, ligt aan waar je het stop’. Daar kan ik helemaal achter staan, dus: geef niet op. Zoek niet alleen, maar VIND vooral je oplossing.

Het positieve aan deze vervelende ervaring is dat je voor jezelf kunt beslissen dat jij je zo voelt en dat dit voor nu zo is. Je kunt nu ook beslissen hoe lang je door wilt gaan met deze gevoelens. Je eerste reactie is instinctief. Daarna verwerken jouw hersenen de situatie en wordt in de emotie blijven hangen jouw keuze. Zo veel mensen met buikklachten ontdekken dit en pakken de gelegenheid aan om voor een ander gezichtspunt te kiezen. Soms met darmklachten en al, maar vaak ook door keuzes te maken waar ze gelukkig van worden zodat het lichaam geen reden meer heeft om via darmklachten aan te geven dat je eigenlijk iets anders wilt. Niet voor niets bestaat de uitdrukking ‘onderbuikgevoel’.

Voelen

Voelen

Daarnaast is het fijn om lichamelijk te voelen, om aan te raken. Jezelf, je huisdier, je lief … Door de ander te voelen, kun je je meer bewust worden hoe je je zelf voelt en hoe je lichaam voelt. Je lichaam geeft je via deze gevoelen aan wat het van je nodig heeft. Niet alleen wat betreft aandacht, maar ook wat betreft voedingsstoffen of juist even pauze van voedingsstoffen.

Wil je vooral over dit laatste meer weten, dan kun je mijn boekje ‘7 Soorten Zelfonderzoek bij Darmklachten’ lezen en de eenvoudige onderzoekjes thuis uitvoeren. Hierdoor wordt je je al bewuster van wat je lichaam aan je vraagt. Wil je samen op zoek gaan naar wat je dan het best kun doen, stuur dan een bericht, zodat we  -vrijblijvend- kunnen overleggen. Laat je vervelende gevoel je kans zijn!

Foto’s: huisdiergids.nl; doggo.nl

Altijd op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief.