Jacqueline Gerrits

Gediplomeerd diëtist

Mijn naam is Jacqueline M. Gerrits, gediplomeerd diëtist, docent, orthomoleculair therapeut en auteur.
Ik heb ook in 1998 de opleiding tot TIG-lasser-constructie-bankwerker gedaan. Even iets heel anders, maar dat was een bijzonder belangrijke tijd in mijn leven en opleiding. Ik heb daarna machines gebouwd in een lasbedrijf in Mook. Daar bouwden we machines vanaf de basis. We kregen van die grote tekeningen met tekeningen van de onderdelen en moesten heel veel delen zelf maken. Daar heb ik enorm veel geleerd over de volgorde waarin werkzaamheden verricht moeten worden, dat je nauwkeurig werken heel veel tijd wint die je anders verliest aan fouten herstellen en dat je de juiste instrumenten moet gebruiken. Ook heb ik veel geleerd over elektriciteit, te vergelijken met de werking van het zenuwstelsel. Ditzelfde is ook in je lichaam van toepassing.

Als je lichaam de juiste onderdelen in de juiste verhouding op de juiste tijd op de juist plaats beschikbaar heeft, werkt het als een geoliede machine; perfect. Dit is de basis van de allerlei natuurlijke processen en is de orthomoleculaire visie. Zijn de onderlinge verhoudingen van de voedingsstoffen scheef, dan moet het lichaam je hiervoor waarschuwen en dat doet het in de vorm van klachten. Suppletie kan een onderdeel zijn van het herstel van deze processen, maar ik werk als diëtist bij voorkeur via de voeding. Ik zet suppletie sowieso zo kort mogelijk in, maar soms werkt een booster van micronutriënten het meest effectief en efficiënt.

Ik werk ook heel graag met illustraties en metaforen om de werking van het lichaam duidelijk te maken. Je ziet op de website verschillende tekeningen die ik gebruik. Ik vind het belangrijk dat je straks snapt wat er in je lichaam gebeurt, zodat je gewogen voedingskeuzes kunt maken. Als je dat kunt, heb je weer de vrijheid om je leven in te vullen zoals jij dat wilt, zonder gehinderd te worden door pijn, vermoeidheid of een duf hoofd.

Zie je deze manier van werken ook zitten? Neem dan gerust contact op, dan overleggen we hierover.

Ik help je als je al meer dan een half jaar:

  • last van buikpijn, buikkrampen of buikklachten hebt (opgeblazen, buikpijn, voedselovergevoeligheid) te vaak moe voelt;
  • depressief voel;
  • geregeld diarree of constipatie hebt;
  • met iedere griep- of verkoudheidsgolf meedoet;
  • weet dat je foute eetgewoonten hebt of hebt ontwikkeld als gevolg van stress en dat je die niet goed zelf kunt oplossen;
  • en …

… het gevoel dat je dat met natuurlijke voeding kunt verbeteren.

Je wilt van deze klachten af, maar je weet (nog) niet goed hoe je dit moet doen. Je wilt graag geholpen worden, omdat je hebt gemerkt dat alles alleen uitzoeken nog niet heeft opgeleverd dat je klachten zijn verminderd. Je wilt nu dat het sneller gaat en wilt daarbij graag deskundige hulp.

Jouw huisarts, internist, allergoloog, dermatoloog, fysiotherapeut of een andere behandelaar heeft een verwijzing geschreven in verband met voedselovergevoeligheid, het FODMaP-beperkt dieet of behandeling bij SIBO. Of je komt op eigen initiatief.

Laat voeding uw medicijn zijn en medicijnen niet uw voeding!
– Hippocrates (460 v C)

Kennis en ervaring

Toen ik zelf met allerlei vragen op vakinhoudelijk en praktijkgebied zat en na behoorlijk wat tijd aan trial and error had verspild, had ik daar genoeg van en ging op zoek naar ervaren mentoren. Dat scheelt mij in mijn eigen vakmanschap veel tijd, gezoek en geëxperimenteer. Mentoren stellen uitdagende vragen die mijn gedachten de meest effectieve richting in sturen en geven antwoord op mijn vragen. Ik geniet er enorm van als ik merk dat ik in een korte periode veel leer en daarmee ook mijn cliënten grotere stappen bij hun herstel kan helpen zetten. Mij helpt het enorm om met een mentor samen te werken en ik gun jou hetzelfde!

Daar kun jij nu mooi van profiteren.

Dat genieten van vooruitgang wil ik graag met je delen. Ik vind dat als je met iets zit dat je tegenhoudt in je dagelijks leven, in je relaties, in je vooruitgang en in je werk; dan wil je dat opgelost hebben. Niet over tien jaar, maar op een kortere termijn.

Ervaringen van anderen

Dat voeding en depressie samen kunnen hangen, daar was ik me niet zo van bewust totdat ik ging googelen. Ik zag dat aanpassingen en toevoegingen in de vorm van vitamines,omega 3-vetzuren en gezonde voeding veel voor de (geestelijke) gezondheid kunnen doen. Tenslotte zijn gezonde darmen en jezelf goed voelen dingen die bij elkaar aansluiten .

Ik ben op aanraden van Jacqueline allerlei soorten groenten en fruit gaan eten en ook vis zoals haring en sardientjes. Ook ben ik voedingsmiddelen weg gaan laten zoals wat voor mij van belang was, tarwe /gluten. In mijn geval: weglaten van deze stoffen maakte dat de sombere en depressieve gedachtes langzaam verdwenen en ik kreeg weer zin in dingen. Ik kreeg weer interesses … naar.jaren ernstige depressie. Hoera 😊, ik wist niet wat me overkwam! Ik ben nog altijd blij dat ik onder begeleiding  van Jacqueline nu kan zeggen het gaat goed met me gaat en raad aan haar om advies te vragen en hoop dat u hetzelfde mag ervaren als ik en mijn gezin.

Marieke, Lienden

“Ik kwam bij Jacqueline terecht op voorspraak van een gezamenlijke vriendin. Ik had veel last van vermoeidheid en van mijn darmen en wilde daar wat aan doen, maar wist niet wat.
Jacqueline heeft met mij een uitgebreid gesprek gevoerd en mij uitgelegd hoe de darmen werken. Ik kreeg daarna een dieetadvies en adviezen voor supplementen van haar.

In het begin was het echt puzzelen wat wel en wat niet goed zou gaan en dat vond ik best lastig, omdat ik eigenlijk de energie niet had om van alles uit te proberen. Ik moet op zo veel dingen letten in verband met mijn combinatie van stofwisselingsziekten … Maar we hebben volgehouden.

Door de gesprekken die wij via de beeldtelevisie hebben gevolgd heeft Jacqueline steeds suggesties gegeven en ik heb dingen uitgeprobeerd. Ik merkte wel dat ik in het begin behoorlijk vastzat in de patronen die ik als kind in verband met mijn diabetes móest volgen. Ik vond het daarom heel wat om daarvan af te wijken, maar daardoor heb ik wel nieuwe dingen geprobeerd. Bijvoorbeeld om de rest -of een tweede portie van de warme maaltijd met vlees en groente ’s morgens te eten. Dat zou ik nooit bedacht hebben, maar dat bevalt me heel goed.

Ik vond de gesprekken heel fijn, omdat ik mijn vragen kon stellen en ook veel antwoorden heb gevonden. Niet alles, maar dan kan ook niet.
Ik vind het fijn zoals het is gegaan en zou mensen met darmklachten wel adviseren om naar Jacqueline te gaan. Je kunt met je voeding meer doen dan dat ik in het begin dacht.”

Brabander

Na een hele poos te hebben getwijfeld, heb ik toch besloten om Jacqueline een bericht te sturen. Meteen de volgende dag had ik een intake met Jacqueline en ik kon diezelfde week naar haar toe. Dat was voor mij heel prettig, zo kon ik meteen doorpakken. Jacqueline heeft veel verstand van zaken en ze legt alles geduldig en uitvoerig uit. Ze heeft me geleerd hoe complex, of beter gezegd hoe bijzonder, je lichaam in elkaar zit. Alles staat met elkaar in verbinding. Na het eerste gesprek ben ik meteen begonnen met druppels en het effect daarvan was al snel merkbaar.

Ik had dagelijks last van diarree, dat werd al snel minder. Daarnaast heeft Jacqueline een lijst gemaakt met voedingsmiddelen die wel/niet goed zijn voor mijn darmen. Dat heeft geresulteerd in nauwelijks nog diarree. Ook hebben we gekeken naar de last van mijn migraine en daar slik ik nu een supplement voor. Ik ben er recentelijk mee gestart maar ben wel voorzichtig optimistisch. Tot slot kan ik nog melden dat ik betere nachten heb, ik slaap geregeld hele nachten door. Jacqueline is laagdrempelig benaderbaar en weet je telkens weer gerust te stellen of moed te geven om door te gaan. Ze geeft adviezen maar zal je tot niets verplichten, dat voelt erg prettig! Persoonlijk ben ik nog niet waar ik zijn wil qua energie maar ik ga verder met alles wat ik van Jacqueline geleerd heb! Nogmaals bedankt voor alle steun, inzichten en adviezen en we blijven contact houden.
Hartelijke groet, Judith, Nijmegen

Judith

Sinds  minimaal 2 jaar heb ik last van huidklachten. Van  een  rode huid in mijn gezicht  en hals. Het is heel vervelend en af en toe werd ik er moedeloos van. Ik had steeds sterk t gevoel dat t naast stress ook met mijn voeding te maken had. Eerder was ik al bij een dermatoloog , een allergoloog en vanuit het ziekenhuis bij  een reguliere diëtiste geweest. Daar kwam weinig uit.

Op de Gezondheidsbeurs kwam ik Jacqueline Gerrits  tegen. Ik voelde meteen dat het goed  zou zijn om met haar in zee te gaan. Ze heeft een duidelijk verhaal, kan goed verbanden leggen en daarbij heeft ze  een orthomoleculaire achtergrond.  Inmiddels had ik zelf al veel  voedingsmiddelen buitengesloten en zag door de bomen het bos niet meer. Ik had behoefte aan een  nieuwe balans. En wilde het FODMaP-dieet doen om te zien wat bij mij past.
Na een fijne uitgebreide intake, waarbij alles op een rijtje werd gezet, hebben we een plan gemaakt. Ik heb een basisdieet gekregen en allerlei supplementen om weer tot een goed balans te komen.
Het dieet wordt regelmatig tijdens evaluatie gesprekken bijgesteld en uitgebreid,
Het fijne is dat Jacqueline altijd te bellen, appen en mailen is zodat er altijd meteen antwoord was op alles waar ik tegenaan liep.
Nu 3 maanden verder gaat het veel beter. Mijn huid is nog niet altijd helemaal rustig, maar ik ben dik tevreden. Ik heb veel meer inzicht in voeding gekregen en in wat het met me doet. De balans is grotendeels hersteld.
Het is een aanrader om bij klachten samen met Jacqueline de puzzel van de voeding die al dan niet bij je past te gaan maken.

Marianne

“Fijn programma met een goed resultaat. Jacqueline heeft hart voor haar werk en maakt veel duidelijk met tekeningen. Dit is vooral fijn als Nederlands je moedertaal niet is. Ik kreeg de tijd om mijn vragen te stellen. Jacqueline kon mij door haar uitleg goed motiveren om niet alleen te luisteren naar de uitleg, maar ook om deze uit te voeren. Het resultaat was dan ook dat mijn score op de metabole screening van begin februari dit jaar tot nu eind juli van 123 daalde naar 37. Deze metabole screening was ook fijn om in te vullen, zodat ik goed kon volgen wat er in mijn lichaam gebeurde en vooral dat -en waar- ik resultaten heb geboekt. De verbeteringen blijven nog steeds verder gaan. We gaan over drie maanden weer overleggen. Onder andere is mijn huid ook veel beter, mijn darmen werken werken weer bijna helemaal goed.

Ik zou mensen met buikklachten zeker adviseren om naar Jacqueline te gaan – of via de Skype als je te ver weg woont.”

Dina, studente, Wageningen

Diana

“Gezien mijn beperkingen na een schildklierverwijdering had ik niet verwacht dat ik op een prettige manier en zonder een hongerdieet zou kunnen afvallen. Ik kwam op specifieke verwijzing van mijn huisarts bij Jacqueline gerecht.
Door iedere maand de lijsten (metabole screening) in te vullen, kijk je met veel aandacht naar jezelf. Er staan veel vragen op, waardoor ik veel dingen had om aan te denken. Nu kon ik zien dat veel klachtjes die ik in het begin bijna helemaal of helemaal zijn verdwenen.. Dan merk je veel meer. Het zou mij anders nooit zijn opgevallen.  Je leert op een andere manier naar je lichaam te kijken.
De tijdsduur van de gesprekken in het programma is fijn; ze zijn langer en daardoor kun je veel dieper op vragen ingaan.  De opdrachten van het programma waren voor mij niet heel erg van belang geweest, maar wel goed om ze te krijgen. Ik vond vooral het dieetadvies/ de lijst fijn en daarover steeds te kunnen praten.
De hele combinatie was voor mij heel positief.
Het bedrag was ook niet absurd hoog. De prijs/kwaliteit-verhouding van het programma van zeker goed en ik zou het aanraden.”

Geert

Tips
Prille zwangerschap is een uitdagende startsituatie: qua energie, darmwerking en nieuwe eetbehoeften. Achteraf beschouwd was ik graag niet in verwachting aan het buikconditieprogramma begonnen.
De opdrachten tussentijds hielden goed bij de les. Wel had ik het fijn gevonden als deze meer maatwerk op individu afgestemd waren geweest. Denk aan koppeling van de opdrachten aan specifieke observaties spijsvertering, advies uit consult, Msc en verankering in eigen LML. Dat maakt het proces beter behapbaar en duidelijker in richting :-)

Tops
Het buikconditieprogramma van Jacqueline heeft mij een hernieuwd bewustzijn gebracht van wat voeding is, doet en wat er bij mijn systeem past.
Onmisbare kennis en kunde, vanuit consult, uitgeschreven plan en praktische opdrachten!
Het leerde te luisteren naar de signalen van het lichaam en zo een maaltijdprogramma te ontwikkelen dat echt past.
Het vraagt een flinke inspanning en tijdsinvestering, om te komen van inzicht naar een ander voedingspatroon.
Met als welkom resultaat: een nieuwe manier van eten, een fundering om op voort te bouwen!
Jacqueline gaat fijn, systematisch, toegankelijk, holistisch en bevlogen te werk om haar ruime expertise over te dragen.
Nog elke dag met het gezin profijt van de maaltijdplanning en inzichten opgedaan tijdens het traject. Dankjewel Jacqueline!
Jiska, Den Haag; juni 2021

Jiska

Hopelijk alles goed met je. Met mij in ieder geval wel. Al sinds eind mei geef ik mijn huid iedere dag een 8. Ongelooflijk. Geen vlek te bekennen. Nog enigszins vaag waardoor dat komt, maar ik denk door de goede voeding en vitamines. Donderdag hoef ik niet te bellen. Er valt echt niks te bespreken, t is helemaal oké. .. In ieder geval  nogmaals heel veel dank voor alles!!! Ik heb veel aan je gehad. Ik kom zeker bij je terug als t nodig is.

Marianne