Magnesium: wel of niet suppleren?

Published On: 18 juni 2024

“Heb ik een magnesiumtekort? Ik slaap slecht, voel me lusteloos of angstig. Ik probeer al tijden om af te vallen, maar het lukt niet.”

Ja, de kans dat je niet genoeg magnesium hebt, is aanwezig. De processen waar onder andere magnesium voor nodig is, lopen niet zoals het hoort.

“Maar ik neem een magnesiumsupplement!”
Dan kan het zijn dat je te weinig neemt, een niet effectieve vorm, dat je nog andere voedingsstoffen tekort komt of dat de klachten niet bij een magnesiumtekort horen.

Hoe sneller je magnesiumrijke voeding of supplementen gebruikt, hoe sneller je er achter bent of een tekort aan magnesium je probleem is.

 

Je lichaam gebruikt magnesium voor:

  • bij de energieproductie van de lichaamscellen;
  • de vorming van bot en spieren;
  • bij de overdracht van prikkels in spieren via de zenuwen;
  • een goede werking van een groot aantal enzymen.

 

Let eerst op het volgende als je magnesiumsuppletie neemt. Haal de fles en lees het etiket. Bevat het een of meer van deze?

  1. Magnesiumoxide
  2. Magnesiumglycinaat
  3. Magnesiumcitraat

 

Jammer;  magnesiumoxide is niet effectief voor het verhogen van de algehele magnesiumspiegel. Dat verklaart waarom je een magnesiumsupplement kunt nemen en nog steeds een tekort kunt hebben. Daarbij helpt magnesiumoxide niet om angst te verminderen en dat is juist een van de grootste redenen is waarom mensen extra magnesium nemen.

 

Bovendien heeft magnesiumoxide een laxerend effect, omdat het veel vocht in de darmen vasthoudt. Dus, tenzij je last hebt van constipatie is deze vorm ook niet effectief om je magnesiumspiegel te verhogen.

 

En hoe zit het met magnesiumglycinaat en -citraat? Deze vormen zijn niet slecht, maar als  je supplement maar één of twee bindingsvormen van magnesium bevat, betekent dit dat nog een paar goed opneembare vormen mist. Daarom adviseer ik ook liever om magnesium uit een pure natuurlijke bron te halen; voornamelijk is dat bladgroen. Dat heeft eenzelfde structuur als hemoglobine (rode bloedkleurstof), maar dan in plaats van een ijzermolecule een magnesium in het midden. Cacao, noten en zaden zijn ook een goede bron.

 

En, je krijgt door de hele plant te eten, niet alleen het magnesium binnen, maar ook verschillende andere voedingsstoffen die je lichaam gebruikt om magnesium in de juiste weefsels te krijgen. Het is niet efficiënt om al die nodige voedingsstoffen via een apart supplement te nemen als de plant alle bij elkaar horende onderdelen al voor je heeft verzameld.

 

Kies maar zo veel mogelijk uit de goede natuurlijke bronnen voor magnesium;

 

Product
Amandelen, Cashewnoten, Paranoten, Walnoten
Boerenkool en Broccoli
Lijnzaad en chiazaad
Pure chocolade en rauwe cacao
Quinoa
Schelpdieren
Spinazie
Pompoenpitten, 1 el
Volkorenbrood
Zwarte bonen

 

Wil je magnesium toch via een supplement aanvullen, kies dan voor een andere vorm van de bovengenoemde en bouw de dosis op. Als je na een maand geen opvallende verbetering hebt bemerkt, raadpleeg dan een diëtist om te kijken of de rest van je voeding wel volwaardig is.

 

Bronnen:

– praktijkobservaties

– voedingscentrum

– NEVO-tabel

– Voedingswaardetabel.nl

– Nutribite.nl

– Orthokennis.nl
Foto: pixabay.com

 

Altijd op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief.