Breinvoer voor Examenkandidaten, Studenen en voor wie een toets gaat maken

Published On: 28 december 2021

Handig om te weten

Je hersenen hebben verschillende behoeften in de periode van studeren en toetsen en in de periode daarna. Ze gebruiken het liefst glucose als brandstof, omdat dat mooi schoon opbrandt in H2O en CO2. Je lever zorgt ervoor dat er altijd glucose voor je hersenen beschikbaar is; vanuit de opslag glycogeen of vanuit eigen fabricage uit vetten of eiwitten. Je zult merken dat je vaak honger voelt als je hard studeert, terwijl je met je spieren helemaal niet zo veel hebt gedaan. Hieraan merk je dat je hersenen veel brandstof hebben gebruikt en dat je voorraden leeg beginnen te raken.

Tips

Tip Je hersenen gebruiken als ze hard studeren ook enorm veel zuurstof. Daarom help je ze met een rechte zithouding, zodat je goed kunt ademen, en met beweging, waardoor je jouw bloedcirculatie stimuleert voor het rondbrengen van de zuurstof. Hierbij valt ook al om de 1,5-2 uur opstaan en een kop thee/koffie met iets erbij maken in de keuken of even gaan plassen.

Tip www.studysmartwithchris.com

Tip Leg een vriend(in) die niet bij jou in de klas zit of je ouders (hebben wel het intellect om jouw verhaal te begrijpen, maar hebben nog geen kennis gemaakt met de stof) de stof uit; als zij jouw verhaal kunnen volgen, weet jij dat je de stof beheerst. Naar aanleiding van hun vragen, weet jij waar nog gaten in je kennis-verhaal zitten. Deze kun je dan of aan je verhaal toevoegen of nazoeken, zodat je dit gemis aanvult.

Tip Vind wat jouw beste leermethode is via https://www.123test.nl/leerstijl/

Tip De een leert door uittreksels te schrijven, een ander leert beter door naar de stof te luisteren en zelf een verhaal in het hoofd te maken, weer een ander tekent het liefst mindmaps en weer een ander wil de stof zelf uitproberen. Als je stilstaat bij de manier waarop jij naar informatie zoekt als je zelf iets wilt uitzoeken, omdat je wilt weten hoe het in elkaar zit of hoe het werkt, dan weet je in ieder geval welke leerstijl het best bij jou past; lees je het liefst, wil je podcasts horen of bedenk je het liefst wat het zou moeten zijn en probeer je het eerst zelf; start met die methode en vul deze aan met de methode die je op de opleiding leert.

Voor alle stijlen geldt: door herhaling zet je de stof steviger vast in je hersenen dan door eenmaal doorlezen.

Naast met aandacht studeren, helpen fitte hersenen je om goede toetsresultaten te halen; dat weet je waarschijnlijk wel. Fitte hersenen slaan informatie gemakkelijker op dan vermoeide hersenen en fitte hersenen halen de geleerde informatie ook gemakkelijk weer tevoorschijn; en dát is wat je nodig hebt tijdens je toets 😊

In het boekje ‘Breinvoer voor Examenkandidaten, Studenten en voor ieder die een toets gaat afleggen’ heb ik beschreven op welke manier je jouw hersenen kunt helpen om tijdens je toets je beste resultaat te laten zien.

https://webshop.vitality-jg.nl/product/breinvoer-voor-examenkandidaten-studenten-en.

Gerelateerde artikelen

Altijd op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bedankt voor jouw aanmelding.
Er was een probleem met verzending. Probeer het nog eens.