Prikkelbare darmsyndroom: wat dokter Ted erover zegt

Op 19 april jl. Tijdens de uitzending van Max vertelde dokter Ted van Essen  over het prikkelbare darmsyndroom.

"10 en misschien wel 20 procent van de Nederlanders heeft daar last van, vooral vrouwen", vertelt hij. 

Wat nu precies een prikkelbare darm is, is nog niet geheel duidelijk; de gevolgen wel.

Dokter Ted vertelt heel duidelijk over andere aspecten die een rol spelen. Het kan al op jonge leeftijd beginnen. Het is nog niet precies waar het van komt. Stress kan een onderdeel zijn, want er is een relatie tussen de hersenen en de darmen en in de darmen worden weer stoffen gemaakt die de hersenen beïnvloeding.  Ook voeding speelt een belangrijke rol. In Australië hebben ze ontdekt dat veel korte koolhydraten invloed hebben. Voorbeelden van deze koolhydratenzijn mono- en disachariden. Het lastige is dat deze stoffen in producten zitten die we iedere dag eten, ook in 'gezonde' producten.

Het FODMaP dieet is vooral voor mensen met buikklachten die al van alles hebben geprobeerd.

Het is best een bewerkelijk en ingewikkeld onderzoeksdieet is en de kans dat je tekorten krijgt zeker denkbeeldig. Collega-diëtist Joyce Bijl en ik hebben daarom het boek FODMaP,  alles  over PDS en onbegrepen buikklachten. Van advies en menu's tot leefstjil en meer ... geschreven. Hierin lees je niet alleen het idee achter het FODMaP dieet, maar ook voorbeeldmenu's, recepten en andere interessante, praktische zaken.

Kijk hier naar de uitzending met dokter Ted.

Klik hier voor het boek: FODMaP,  alles  over PDS en onbegrepen buikklachten. Van advies en menu's tot leefstjil en meer ...