Langdurig gebruik van maagzuurremmers en ontwikkelen van diabetes type 2

 
Regular use of proton pump inhibitors and risk of type 2 diabetes: results from three prospective cohort studies

Abstract

Objective The association between the regular use of proton pump inhibitors (PPIs) and the risk of type 2 diabetes remains unclear, although a recent randomised controlled trial showed a trend towards increased risk. This study was undertaken to evaluate the regular use of PPIs and risk of type 2 diabetes.

Method This is a prospective analysis of 204 689 participants free of diabetes in the Nurses' Health Study (NHS), NHS II and Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Type 2 diabetes was confirmed using American Diabetes Association (ADA) diagnostic criteria. We evaluated hazard ratios (HRs) adjusting for demographic factors, lifestyle habits, the presence of comorbidities, use of other medications and clinical indications.

Results We documented 10 105 incident cases of diabetes over 2 127 471 person-years of follow-up. Regular PPI users had a 24% higher risk of diabetes than non-users (HR 1.24, 95% CI 1.17 to 1.31). The risk of diabetes increased with duration of PPI use. Fully adjusted HRs were 1.05 (95% CI 0.93 to 1.19) for participants who used PPIs for >0–2 years and 1.26 (95% CI 1.18 to 1.35) for participants who used PPIs for >2 years compared with non-users.

Conclusions Regular use of PPIs was associated with a higher risk of type 2 diabetes and the risk increased with longer duration of use. Physicians should therefore exercise caution when prescribing PPIs, particularly for long-term use.

274 Bron: https://gut.bmj.com/content/70/6/1070

Het geheel heeft bijna zeker ook een gemeenschappelijke basis: hiaten in de basisgezondheid. Er is natuurlijk een primaire of secundaire reden waarom iemand maagzuurremmers gebruikt. Dat geeft al aan dat de stofwisseling niet optimaal werkt, anders was die reden er hoogst waarschijnlijk niet; traumata dan ook even niet meegerekend.

Conclusie vanuit de diëtetiek: werk bij maagklachten, verworven stofwisselingsstoornissen, chronische laaggradige ontstekingen in het maagdarmkanaal en andere ongemakken die als indicatie voor maagzuurremmers gelden, aan herstel van een goede basisconditie. Als je basisconditie sterk verbeterd is, overleg je altijd met je huisarts of je de maagzuurremmers kunt minderen of stoffen.

Grote kans dat voor een passende voeding voor de verbetering van je basisconditie een behoorlijke verschuiving in leefstijl en voedingspatroon de beste effecten geeft; dan kan de diëtist/leefstijlcoach een prima steun en partner zijn als je het heft weer in eigen hand neemt.

Wil je weten wat we samen aan jouw voeding kunnen doen als je maagzuurremmers gebruikt, deze liever wilt stoppen en je hiervoor een goede op-maat voeding wilt gebruiken? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek; via de email of via het secretariaat 024-3584177.

 

 

 

 

 

Moet je koorts onderdrukken?

 
Onderaan vermeld ik een informatief interview waarvan ik de inhoud heel goed vind aansluiten op de basiskennis die je al tijdens het 1e jaar van een (para)medische opleiding leert; voor welke reden start het lichaam überhaupt een ontstekingsreactie op: bij celbeschadiging, ongeacht de reden ervan. 273
 
 
Stel je het als volgt als een film voor: capillairen worden meer permeabel om vocht naar de aangedane plek te brengen, zodat de macrofagen (macro = groot) die de rommel moeten opruimen, de ruimte hebben om dat te doen > dit alles bij elkaar geeft zwelling. Door de zwelling opzijgedrukte cellen in de buurt 'drukken' tegen de zenuwcellen die, dit samen met de berichtgeving over het proces, doorgeven en wat je ervaart als pijn. De natúur geregeld dat ziektekiemen minder goed groeien bij hogere temperaturen en onze immuuncellen dan juist wel goed werken; dat vergroot je overlevingskansen immers en de oertaak van de levende cellen is: overleef en vermenigvuldig je.
 
De kans dat je koorts hoger stijgt dan je overlevingscapaciteit aankan, is in het kader van de oertaak dus vrij klein. Laat het lichaam dus eerst via de koorts haar eigen werk doen en onderdruk dit niet direct; ook al voelt het nu even niet lekker. Wat ook weer een bericht van je lichaam is dat nu rust moet nemen en het lichaam even de ruimte voor het opruimwerk moet gunnen.
 
De belangrijkste plaats waar dit alles zich afspeelt is het slijmvlies van je port d'entrée; mond-neus-ogen, en daarna de slijmvliezen van luchtwegen en darmen. Niet voor niets geeft veel strijd in de darmen -strijd vooral tegen te veel in kwantiteit, maar ook disharmonische kwaliteit, inclusief de troep die uit de luchtwegen door de darmen wordt verwerkt- veel klachten. Denk onder meer aan diarree; de uitspoel-optie van je lichaam voor ongewenste stoffen. Of denk aan buikpijn door temperatuursverhoging bij de laaggradige ontstekingen tijdens de strijd met ongewenste micro-organismen.
 
Als koorts dodelijk hoog is, is het geheel van het lichaam al te sterk verzwakt, anders had je immers in beginsel nooit zo'n grote ontsteking/koorts gekregen, omdat je lichaam de bedreiging in de regel al in de kiem had gesmoord.De kans dat dit als donderslag bij heldere hemel gebeurt, is heel erg klein. Je hebt dus ruim te tijd om je maatregelen te nemen, met name; zodra je je zíek voelt: trek je terug in je bed, vasten, slapen en uitzieken. Dan pas weer uit je holletje komen.
 
Ik heb sterk het idee dat het meer economische motieven en de marketing/media zoals voor verkoop van pijnstillers en het tegengaan van kosten door ziektedagen het onderdrukken van koorts promoten dan dat dit werkelijk over herstel van infectie als heil voor de individu gaat.
 
Ik zou zeggen; overdenk dit alles, blijf nadenken, toets het aan je eigen kennis en gezondheidsvisie, weeg de waarde van de verschillende visies en kies daarna welke gedachte je wilt aanhangen cq waarnaar je wilt handelen.
 
 
Wil  je weten hoe jij met je dieet jouw darmen kun aansterken, zodat ze beter in staat zijn om beschadiging door micro-organismen tegen te gaan, neem gerust contact op.
 
 
 

Hulp voor de Jongere die Geestelijke Steun Wil: Neuro-Emotionele Integratie

26

Te veel jonge mensen voelen zich in deze periode, na een jaar 'binnenzitten door corona', door onvoldoende zelf ervaringen op kunnen doen, het gevoel gevangen te zitten, je hebt geen beeld van hoe het toekomstbeeld is, ...

Herken je klachten zoals angst, afgewezen voelen, eenzaam voelen, piekeren, gebrek aan eigenwaarde, gevoel van onmacht, geen goede hulp kunnen vinden ...

Door mijn inmiddels meer dan 20 jaar lange ervaring met de geweldige methode neuro-integratie integratie (NEI), met psychologie en diverse coachingsmethoden, kan ik je helpen om bovenstaande klachten te bestrijden. Tijdens onze gesprekken vorm je de gedachten en gevoelens die jou helpen om jouw leven een goede invulling te geven en geef ik je handvatten om dit verder te ontwikkelen.

 

Ik combineer jouw psyche-deel (denken) met het aansterken van je lichaam-zenuwcellen-betrokken darmbacteriën via de orthomoleculaire visie; jouw hersenen gebruiken neurotransmitters om met elkaar te communiceren. 'Neuro-' staat voor 'zenuwen' en 'transmitten' betekent van de ene naar de andere kant brengen. Deze neurotransmitters zijn fysieke stoffen en jouw lichaam bouwt deze uit eiwitten. Deze eiwitten worden voor een groot deel gemaakt door bepaalde bacteriën die van nature in je darmen groeien. Zij gebruiken weer bouwstoffen die via jouw voeding in je darmen komen. Op die manier kun je via jouw voeding jouw darmen en je lichaam helpen om de juiste hoeveelheid en soort neurotransmitters te bouwen. Dit helpt weer om de juiste gedachten te kunnen maken (motiveren, herinneren) of om gedachten te kunnen remmen als dat nodig is (bij piekeren of depressieve gevoelens).

Je hersenen moeten immers ook alle voedingsstoffen beschikbaar hebben die je nodig hebt om je goede en krachtige gedachten uit te voeren. Via de neuro-emotionele integratiesessies geef je jouw hersenen de sturing naar wat je wilt dat ze denken en voelen. Dit is een ontwikkelproces.Je komt en gaat in op diverse manieren in beweging; op meerdere gebieden; met jezelf aan het roer.

Heb je het gevoel dat je deze hulp wilt gebruiken, neem gerust vrijblijvend contact op. We kunnen dan kennis met elkaar maken, samen bespreken wat je nodig hebt en of ik je dat kan bieden.

Het programma heet Bouw een Krachtige Mind (BKM). Het is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar. Je investeert voor de eerste sessie 45 euro om kennis te maken met de methode (1-1,5 uur); dan kies je of het programma BKM bij jou past. Voor het orthomoleculaire deel van het programma kun je afhankelijk van jouw zorgpoli een bijdrage krijgen. Informatie hier.

Vraag gerust een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan; hier zijn geen kosten aan verbonden; 024-3584177 of via https://vitality-jg.nl/contactform.

 

 

 

Voorkom COVID-19 met goede voeding

Omdat de corona-virussen zo klein zijn, kun je nooit goed zien wanneer je nu wel of niet met ze in aanraking bent gekomen. Als deze virussen op je gezicht komen, kunnen ze via het slijmvlies van je mond, neus of ogen proberen om in te breken. Deze fase noem je de 'besmetting'. De virussen proberen door je slijm en slijmvlies heen te dringen, zodat ze bij de achterliggende levende cellen kunnen komen. Pas als ze dáár kunnen komen èn kunnen binnendringen, kunnen ze jouw celmateriaal gebruiken om jonkies te maken.

Echter, jouw lichaam is ook niet gek! Zodra er een virus op je slijmvlies landt, komen jouw immuuncellen in actie en ruimen het virus op. Komt er echter een hele groep virussen, dan moet jouw lichaam veel immuuncellen inzetten om deze allemaal te bestrijden. Deze strijd duurt ergens tussen de 2 en 10 dagen en noem je de 'incubatietijd'. In deze periode lukt het een paar virussen altijd om jouw cellen te bereiken en deze te misbruiken voor hun eigen doel. Jij merkt dat doordat je wat hoest, niest en je wat vervelend voelt.

Na 10 dagen is duidelijk welke groep wint. Wint jouw lichaam dan gebeurt er verder niets opmerkelijks. Je knapt gewoon weer op. Wint de groep virussen, omdat jouw lichaam zich niet voldoende kan verdedigen, dan wordt je echt goed ziek. Deze fase noem je 'infectie' en heet de ziekte door dit coronavirus COVID-19.

Is je immuunsysteem in een goede conditie, dan wordt je na een besmetting dus per definitie NIET ziek.

Om zo veel mogelijk mensen te helpen om hun immuunsysteem aan te sterken, heb ik samen met Joyce, Esther en Maryl de brochure 'Voorkom COVID-19 door Gezonde Voeding' geschreven. Je kunt deze hier gratis downloaden. Je kunt de brochure doorsturen naar familie, vrienden, collega's en kennissen.

De brochure 'Thuis aansterken door goede voeding na corona' is bedoeld voor mensen die erg ziek zijn geweest van COVID-19 en die thuis aan herstellen. Ook deze brochure kun je gratis downloaden.

267

Diëtist is zorgverlener, geen contactberoep


Diëtist is zorgverlener, geen contactberoep

Er is verwarring ontstaan over de aanduiding zoals vandaag gecommuniceerd door de Rijksoverheid, namelijk dat diëtisten (en andere paramedici) als contactberoep worden gezien en niet als zorgverlener. Na contact vanochtend met VWS is toegezegd dat dit wordt aangepast; een paramedicus is een zorgverlener en geen contactberoep. Alleen een fysiotherapeut raakt tijdens verschillende behandelsituaties aan. Kom dan alleen na overleg.

 

Je kunt dus als jijzelf of je naasten niet ziek zijn of klachten hebben en met inachtneming van de gebruikelijke maatregelen, gewoon naar de praktijk komen. Als je dit zelf liever niet wilt, neem dan contact op om het consult om te zetten naar een digitaal consult.

 

Bron: Dossier: Coronavirus (nvdietist.nl)