Cursusdag Voedselovergevoeligheid-verdieping FODMaP-SIBO voor diëtistenn
Doel: je kunt jouw cliënt met darmklachten helpen via een effectief dieet- en behandeladvies.278
Subdoelen: jij bent in staat om
- de klachten die bij voedselovergevoeligheid beschrijven
- via jouw anamnese aangeven of de klachten het best passen bij voedselallergie (immuunsysteem), voedselintolerantie (enzymen), dysbiose (microbioom) en/of hypergevoeligheid (zenuwstelsel-neurotransmitters)
- de meest effectieve testmethode te kiezen
- de uitslag van de test te interpreteren
- een effectief dieetadvies te ontwerpen
- een effectief suppletieadvies te geven
- de voortgang van je cliënt te monitoren en je adviezen effectief aan te passen.
Werkwijze:
- college; verdieping maag-darmkanaal en fysiologie
- college: allergie - intolerantie - dysbiose - hypersensitiviteit
- college: dieetadvies FODMaP, SIBO
- oefening; interpretatie laboratoriumtesten
- 13-wekenprogramma Bouw een Krachtige Buikconditie; werkwijze
Cursusdag woensdag 29 maart 2023
Cursustijd: 13:00 - 21:00 uur
Docent: Jacqueline Gerrits
Gastdocent: Joyce Bijl (onder voorbehoud)
Locatie: Spies & Spreken, Lindenlaan 31-D, 6584 AC Molenhoek
Investering: 265 euro, incl catering, handout en naar keuze het ons boek FODMaP, FODMaP kookboek of SIBO
Informatie/brochure aanvragen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 024-3584177.
Aanmelden: hier aanmelden
SIBO; hoe je met je voeding bacteriële overgroei kunt tegengaan
SIBO is de afkorting van Small Intestinal Bacterial Overgrowth; er zitten veel te veel bacteriën in de dunne darm. Het gaat weliswaar over gewone bacteriën, bacteriën die gewoonlijk aan het eind van de dunne darm of in de dikke darm behoren te zitten. In het begin van je dunne darm horen slechts weinig bacteriën te zitten. Dit deel van je darmen is immers bedoeld om je voeding te verteren en op te nemen, zodat jij daar plezier van hebt. Je wilt dan niet dat een groot aantal bacteriën dit proces in de war gooit.
Zwakke maag als oorzaak
Er zijn verschillende redenen waarom je te veel bacteriën bovenin de dunne darm kunt hebben. Een belangrijke reden is dat je maag niet genoeg zuur maakt om de binnenkomende bacteriën te doden. Er komen altijd bacteriën via de maag binnen; bacteriën die in je mond groeien, bacteriën die met het voedsel mee komen, bacteriën die met het slijm uit de neus en luchtwegen komen. Dat is de réden dat het lichaam zuur maagsap afscheidt.
Veel oorzaken, veel oplossingen
Vooral door stress, als je niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen op voorraad hebt of als je een maagbeschermer slikt, maakt je maag minder sterk zuur. Hierdoor kan een te groot deel van de bacteriën blijven leven en doorgevoerd worden naar jouw darmen. Daar gaan ze gewoon verder met wat hun ding is. Dat kan zijn gas bouwen, wat jou een opgeblazen gevoel geeft; dat kan zijn alcoholen bouwen, wat meehelpt om je moe te voelen.Voor hun stofwisseling pikken ze jouw voedingsstoffen, zodat jij op een gegeven ogenblik flink tekort krijgt met alle gevolgen van dien.
SIBO-herstelprogramma
Gelukkig kun je met een goede voeding de overgroei van bacteriën en gevolgen van SIBO, zoals een opgeblazen buik, vermoeidheid en stijve gewrichten. En, hoef je het niet allemaal alleen uit te zoeken. Als je het persoonlijke SIBO-herstelprogramma volgt, krijg je alle uitleg die je nodig hebt om te begrijpen wat er in je darmen te doen is en wat je kunt doen om dit te herstellen.
We stellen samen een dieetplan op dat je lichaam helpt om de overgroei aan bacteriën te bestrijden. Je krijgt hiervoor ook recepten en je kunt alle vragen stellen die je nodig hebt. Op die manier maak je onder begeleiding het voedingspatroon dat het best bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Als je een voedingspatroon hebt gecreëerd dat bij goed bij je past, kun je het volhouden en bereik je het beste resultaat. Het gaat er immers om dat jij je goed en krachtig voelt, en niet dat je een mooi dieet hebt ...
Wil je weten of het SIBO-herstelprogramma iets voor jou is? Neem vrijblijvend contact op voor informatie: 024-3584177 of via e-mail.
Langdurig gebruik van maagzuurremmers en ontwikkelen van diabetes type 2
Abstract
Objective The association between the regular use of proton pump inhibitors (PPIs) and the risk of type 2 diabetes remains unclear, although a recent randomised controlled trial showed a trend towards increased risk. This study was undertaken to evaluate the regular use of PPIs and risk of type 2 diabetes.
Method This is a prospective analysis of 204 689 participants free of diabetes in the Nurses' Health Study (NHS), NHS II and Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Type 2 diabetes was confirmed using American Diabetes Association (ADA) diagnostic criteria. We evaluated hazard ratios (HRs) adjusting for demographic factors, lifestyle habits, the presence of comorbidities, use of other medications and clinical indications.
Results We documented 10 105 incident cases of diabetes over 2 127 471 person-years of follow-up. Regular PPI users had a 24% higher risk of diabetes than non-users (HR 1.24, 95% CI 1.17 to 1.31). The risk of diabetes increased with duration of PPI use. Fully adjusted HRs were 1.05 (95% CI 0.93 to 1.19) for participants who used PPIs for >0–2 years and 1.26 (95% CI 1.18 to 1.35) for participants who used PPIs for >2 years compared with non-users.
Conclusions Regular use of PPIs was associated with a higher risk of type 2 diabetes and the risk increased with longer duration of use. Physicians should therefore exercise caution when prescribing PPIs, particularly for long-term use.
274 Bron: https://gut.bmj.com/content/70/6/1070
Het geheel heeft bijna zeker ook een gemeenschappelijke basis: hiaten in de basisgezondheid. Er is natuurlijk een primaire of secundaire reden waarom iemand maagzuurremmers gebruikt. Dat geeft al aan dat de stofwisseling niet optimaal werkt, anders was die reden er hoogst waarschijnlijk niet; traumata dan ook even niet meegerekend.
Conclusie vanuit de diëtetiek: werk bij maagklachten, verworven stofwisselingsstoornissen, chronische laaggradige ontstekingen in het maagdarmkanaal en andere ongemakken die als indicatie voor maagzuurremmers gelden, aan herstel van een goede basisconditie. Als je basisconditie sterk verbeterd is, overleg je altijd met je huisarts of je de maagzuurremmers kunt minderen of stoffen.
Grote kans dat voor een passende voeding voor de verbetering van je basisconditie een behoorlijke verschuiving in leefstijl en voedingspatroon de beste effecten geeft; dan kan de diëtist/leefstijlcoach een prima steun en partner zijn als je het heft weer in eigen hand neemt.
Wil je weten wat we samen aan jouw voeding kunnen doen als je maagzuurremmers gebruikt, deze liever wilt stoppen en je hiervoor een goede op-maat voeding wilt gebruiken? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek; via de email of via het secretariaat 024-3584177.
Moet je koorts onderdrukken?

Hulp voor de Jongere die Geestelijke Steun Wil: Neuro-Emotionele Integratie
26
Te veel jonge mensen voelen zich in deze periode, na een jaar 'binnenzitten door corona', door onvoldoende zelf ervaringen op kunnen doen, het gevoel gevangen te zitten, je hebt geen beeld van hoe het toekomstbeeld is, ...
Herken je klachten zoals angst, afgewezen voelen, eenzaam voelen, piekeren, gebrek aan eigenwaarde, gevoel van onmacht, geen goede hulp kunnen vinden ...
Door mijn inmiddels meer dan 20 jaar lange ervaring met de geweldige methode neuro-integratie integratie (NEI), met psychologie en diverse coachingsmethoden, kan ik je helpen om bovenstaande klachten te bestrijden. Tijdens onze gesprekken vorm je de gedachten en gevoelens die jou helpen om jouw leven een goede invulling te geven en geef ik je handvatten om dit verder te ontwikkelen.
Ik combineer jouw psyche-deel (denken) met het aansterken van je lichaam-zenuwcellen-betrokken darmbacteriën via de orthomoleculaire visie; jouw hersenen gebruiken neurotransmitters om met elkaar te communiceren. 'Neuro-' staat voor 'zenuwen' en 'transmitten' betekent van de ene naar de andere kant brengen. Deze neurotransmitters zijn fysieke stoffen en jouw lichaam bouwt deze uit eiwitten. Deze eiwitten worden voor een groot deel gemaakt door bepaalde bacteriën die van nature in je darmen groeien. Zij gebruiken weer bouwstoffen die via jouw voeding in je darmen komen. Op die manier kun je via jouw voeding jouw darmen en je lichaam helpen om de juiste hoeveelheid en soort neurotransmitters te bouwen. Dit helpt weer om de juiste gedachten te kunnen maken (motiveren, herinneren) of om gedachten te kunnen remmen als dat nodig is (bij piekeren of depressieve gevoelens).
Je hersenen moeten immers ook alle voedingsstoffen beschikbaar hebben die je nodig hebt om je goede en krachtige gedachten uit te voeren. Via de neuro-emotionele integratiesessies geef je jouw hersenen de sturing naar wat je wilt dat ze denken en voelen. Dit is een ontwikkelproces.Je komt en gaat in op diverse manieren in beweging; op meerdere gebieden; met jezelf aan het roer.
Heb je het gevoel dat je deze hulp wilt gebruiken, neem gerust vrijblijvend contact op. We kunnen dan kennis met elkaar maken, samen bespreken wat je nodig hebt en of ik je dat kan bieden.
Het programma heet Bouw een Krachtige Mind (BKM). Het is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar. Je investeert voor de eerste sessie 45 euro om kennis te maken met de methode (1-1,5 uur); dan kies je of het programma BKM bij jou past. Voor het orthomoleculaire deel van het programma kun je afhankelijk van jouw zorgpoli een bijdrage krijgen. Informatie hier.
Vraag gerust een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan; hier zijn geen kosten aan verbonden; 024-3584177 of via https://vitality-jg.nl/contactform.