Workshops

Agenda

Planning onder voorbehoud
Stuur Joyce een bericht als je de intentie hebt om deel te nemen aan een of meerdere van de cursussen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

donderdag in juli: 

Cursusdag: FODMaP, de basis 

Informatief middag- en avondprogramma voor iedereen die zelf prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft en wil leren wat het FODMaP-beperkt onderzoeksdieet kan betekenen. Inclusief catering en FODMaP-arme avondmaaltijd: . 
Locatie: Arnhem, Groningensingel 633
Bijdrage 95 euro incl het boek FODMaP, alles over PDS en onbegrepen buikklachten
Aanmelden en informatie klik hier

 

dinsdag in juli

Cursusdag Analyselijsten en Suppletie

Informatiemiddag- en avond voor diëtisten en behandelaren over welke analysemogelijkheden door vragenlijsten er zijn en aanvullend hoe je kunt bepalen welke suppletie het herstel van de cliënt kan versnellen.
Locatie: Arnhem
Bijdrage: 99 euro inclusief catering, avondmaaltijd
Aanmelden: klik hier

 

donderdag in juli

2 Daagse cursus FODMaP en SIBO, verdieping voor diëtisten

2 Daagse cursus voor diëtisten -en behandelaren- die de basis van het FODMaP-beperkt dieet kennen en die hun kennis willen uitdiepen, inclusief kennis van SIBO (small intestinal bacterial overgrowth).
Cursustijden: 13:00 – 21:00 uur, inclusief FODMaP-beperkte catering en avondmaaltijd.
Accreditatie ADAP: 12 punten voor de 2 dagen plus goed beantwoorden van verdiepingsvragen.
Informatie: eetenbeleef.info > shop
Locatie: Arnhem; Groningensingel 633
Aanmelden: klik hier

Workshop: Aangepaste Sushi

Leer hoe u heerlijk en gezonde sushi's kunt maken met Nederlandse ingrediënten. Lekker en voedzaam. Handig: geen bestek nodig, kruimelt niet, plakt niet.

Datum: 1e zaterdag van de maand
Tijd: 10:30 - 13:00 uur
Locatie: Broeksingel 1 te Malden
Kosten: 25 euro per persoon

Klik hier voor aanmelden 

Workshop: Suikervrij Snoepgoed

Soms het je het zooo nodig om een lekker te snoepen, ook als je last hebt van prikkelbare darmsyndroom, voedselovergevoeligheid of suikergevoeligheid.

Tijdens deze workshop leer je mogelijkheden om toch lekker te kunnen 'snoepen'.

Datum: 2e zaterdag van de maand
Tijd: 10:30 - 13:00 uur
Locatie: Broeksingel 1 te Malden
Kosten: 25 euro per persoon

Klik hier voor aanmelden

Workshop: menu's plannen bij PDS

Leer hoe u gevarieerde, gezonde dagmenu's kunt plannen waarbij u rekening houdt met wat degene met prikkelbare darm of voedselovergevoeligheid het best kan eten en met de andere eters. Ook leert u dit plannen met de tijd die u aan de maaltijdbereiding kunt geven en aan het budget dat u wilt besteden. 

Datum: 3e zaterdag van de maand
Tijd: 11:00 - 12:30 uur met lunch
Locatie:
 Broeksingel 1 te Malden
Kosten: 25 euro

Klik hier voor aanmelden

Handleiding bij de herbruikbare mondkapjes

Herbruikbare stoffen mondkapjes met (3 lagen, een pocket voor een filter en) een 'neusstrip' voor huis-tuin-keuken-straatgebruik , tijdens boodschappen doen en voor andere situaties waar je je wilt beschermen tegen de grootste stroom -eventueel besmettelijke- vochtdruppels, pollen en eikenprocessierups-haartjes. Dit zijn geen 'medische' maskers of fijnstofmaskers (daarom geen CE-certificaat); ze zijn een aanvulling op de hygiëne- en afstandsregels.

 

 Toepassingen
Ik heb voor dit model gekozen, omdat ik het prettiger vind zitten dan de ‘platte’ maskers en goed aansluit bij de oren. De stof is zachter tegen je gezicht dan de papieren (wegwerp)maskers. Door het elastiek is het ook goed te gebruiken voor mensen die door artrose of andere redenen niet goed zijn in koordjes knopen. Ik maak tunneltjes waar nu het elastiek doorheen gaat, zodat je het altijd kunt vervangen door ander elastiek of door een koord als je dat prettiger vindt. Je kunt dan bijvoorbeeld een lang elastiek of koord door beide tunnels halen en aaneen maken, zodat je het als een band om je hoofd kunt doen als je oren ‘beurs’ zijn.

Eigenschappen
Deze maskers houden een groot deel van de vochtdruppels tegen, waardoor er in ieder geval veel minder deeltjes in je neus en mond terecht komen. Ook helpen ze om je neus en mond minder aan te raken. Ze beschermen de ogen niet tegen aanraking. Voor het opdoen en na het afdoen, handen wassen of met desinfecterende gel inwrijven. Daarnaast de regels van 1,5 m afstand, gezond eten, voldoende slapen en bewegen in acht nemen om jezelf optimaal gezond te houden. Verder samen lol blijven maken en genieten waarvan je kunt genieten; er zijn immers altijd risico’s in het leven.

Onderhoud
De eerste keer apart wassen om kleur afgeven aan andere was te voorkomen. Na gebruik goed spoelen met heet water en zeep/wasmiddel - dit kan met handwas- en laten drogen. Je kunt naar keuze wat (parfumvrije) wasverzachter toevoegen aan het laatste spoelwater om de stof wat meer vochtafstotend te maken.

Waar dragen
Draag het masker buiten je eigen huis/kantoor vooral in gesloten ruimten, omdat de kans om dan met besmette druppeltjes in aanraking te komen het grootst is; andermans huis-kantoor, winkels, openbaar vervoer e.d.  In de buitenlucht verdunt het aantal (besmette) druppels zich heel snel en is de kans dat je overvallen wordt door een grote hoeveelheid besmette druppels nihil, zeker als je enige afstand van hoestende mensen bent. Iedereen die ziek is of ziekteverschijnselen vertoont, hoort immers de eigen verantwoordelijkheid te nemen en thuis te zijn.

Draag ook binnenshuis een masker als je als mantelzorger/verzorger met andermans slijm, snot, nies, hoest, bloed of poep in aanraking komt; dat zijn de vloeistoffen waarmee ziektekiemen vanaf het zieke lichaam kunnen worden verspreid. Als mantelzorger/verzorger neem je daarom altijd al de nodige hygiënemaatregelen in acht. De besmettingskans op longminnende micro-organismen (verschillende soorten coronavirussen en soorten bacteriën/schimmels) via de huid of urine is nihil.

Ben je zelf ziek (hoesten, niezen, diarree) thuis, draag dan een masker tijdens je verzorging.

Op en af
Zet het masker op met schone handen en was ook je handen nadat je het afgezet; zeker als je in de tussentijd in contact bent geweest met hoestende/ niezende mensen. Mocht je het mondkapje even af willen doen, omdat je wat gaat eten/drinken, maak het dan los van één oor en laat het even hangen. Pak daarna alleen het elastiek om het masker weer op te zetten.

Mantelzorgers
Als mantelzorger van een geïnfecteerde kom je intensiever met diens lichaamsvloeistoffen in contact. Dan kun je beter de meer geschikte mondkapjes aanschaffen. Heb je die mogelijkheid niet, dan kun je deze mondkapjes wassen en aan de katoenen kant (in ieder geval de binnenkant) heet strijken. Advies; bestel meerdere mondkapjes, zodat je ze geregeld kunt wisselen als ze ‘vol’ beginnen te raken.

Kindermaskers
Op aanvraag maak ik kindermaskers; kleinere breedtemaat en kinderprint: info@vitality-jg.

Bewaren
Bewaar de maskers

- niet in de vriezer; virussen gaan dan alleen in ‘winterslaap’ en ontwaken weer als het warm wordt. Voedingsmiddelen kunnen wel besmet worden.
- op een droge plaats om schimmelvorming te voorkomen (daarom alleen droge maskers in bijvoorbeeld een plastic zakje, lade, aan de kapstok, jaszak of tas).
- op een schone plaats.

Blijf gezond,

*Jacqueline