fbpx

Remsporen in je broek bij voedselovergevoeligheid; wat doe je ertegen?

 269

 

Vreselijk! Je wilt ergens naar toe en je loopt richting je voordeur en je darmen geven aan dat je naar het toilet moet. Je weet dat je direct moet gaan om te voorkomen dat de poep straks in dunne straaltjes door je broekspijp loopt. Of stel je voor dat je de mensen om je heen wat hoort snuffen en je ziet dat ze een gezicht trekken van “Ik ruik poep! Wat stinkt hier zo” en je weet dat jij dat bent …

Dit zijn verhalen die veel van mijn cliënten met verdriet in hun ogen vertellen. De diarree verpest hun leven. Ze weten dat voeding een rol speelt, maar hoe? Zij willen zo graag dat hun darmen zich weer netjes gedragen en willen weten wat zij daarvoor het best kunnen eten en wat juist liever niet.

Diarree-vormen
Bij diarree moet je vooral denken aan een vormeloze ontlasting die door je darm naar buiten wordt gespoten. Het is -zeker in het begin- ook de bedoeling van je darm om deze ontlasting zo snel mogelijk kwijt te raken.

Ziektekiemen wegspoelen
Er zijn verschillende vormen van diarree. Als eerste diarree als gevolg van een infectie. Mijn advies is daarom om diarree in het begin te laten gaan. Jouw darmen hebben een ‘overstroming’ van darminhoud gecreëerd om ziektekiemen (pathogenen) of een overgroei aan gewone bacteriën weg te spoelen.Bedenk dat jouw lichaam hele primitieve middelen beschikbaar heeft om zichzelf te helpen en beschermen; het wegspoelen van een teveel aan deeltjes is een van die middelen. Je kunt het lichaam helpen door in die tijd aan de voorkant weinig voeding aan te voeren, zodat de darmen zich vooral kunnen bezighouden met het wegwerken van de ongeregeldheden. Daarnaast dranken gebruiken die verhit zijn, zoals thee, koffie, soep, omdat je dan weet dat je gedesinfecteerd vocht aanvoert. Je vult dan het water dat via de diarree verloren gaat wee aan. Ik adviseer om dit aanvullen niet met sterk alcoholische dranken te doen, deze werken wel ontsmettend in je mond en maag, maar dragen niet echt bij aan het herstel van de darmen …

Stress
Diarree kan ook langer blijven bestaan als de zenuwen in de darmen overprikkeld worden en de darm daardoor foutief aanzetten tot verhoogde voortstuwing. Dit gebeurt vooral als je hooggevoelig bent. De diarree kan ook het resultaat zijn van gewoontevorming bij het 'uitwerken' van stress; een oerreactie. Deze automatische reactie kan blijven bestaan totdat deze gewoonte wordt onderbroken met behulp van bijvoorbeeld bewustwording, hypnotherapie of NEI-therapie (neuro-emotionele integratie; mijn favoriete methode in geval van diarree zonder aanwijsbare oorzaak).

Huisarts
Als de diarree langer dan drie dagen aanhoudt en je temperatuur 39°C of hoger is, moet je wel ingrijpen. Dat geldt ook voor als je verward en suf wordt. Je lichaam geeft nu aan dat het zelf niet in staat is om de foute stoffen uit je darmen te verwijderen en ook dat het aan het uitdrogen is. Je kunt dan het best wat diarree opvangen, in een schoon glazen potje doen en zo snel mogelijk door je huisarts laten onderzoeken. Je huisarts kan dan beoordelen of je de darm nog even zijn gang moet laten gaan of dat het beter is een antibioticumkuur in te zetten.

Mijn advies is om nog niet met diarreeremmers te gaan werken zo lang je niet weet waarom je darmen de diarree geven. Ga pas met diarreeremmers werken als je zachte ontlasting houdt nadat jouw huisarts je goed heeft onderzocht en er geen ernstige reden voor de diarree is.

Hulp bij het uitzoeken van de best voeding
Ben je onderzocht, zijn darminfecties behandeld en heb je nog steeds last van steeds terugkerende diarree? Dan bestaat een grote kans dat de diarree wordt veroorzaakt door voedselovergevoeligheid; een allergische reactie of door een reactie om slecht verteerde voedseldeeltjes. Als je begeleiding wilt bij het uitzoeken hiervan, neem dan vrijblijvend contact met mij op via 024-3584177 of
klik hier.