fbpx

Een plaatje of 1000 woorden

“Ik ben superallergisch! Als ik spinazie eet, moet ik binnen een kwartier naar het toilet rennen omdat het er direct weer uitkomt”,  was de overtuiging van mijn nieuwe cliënte. Suzanne had mijn praktijk speciaal uitgezocht, omdat zij last had van voedselallergie. Zo noemde ze dat zelf. Ze was al naar de huisarts en de internist geweest, maar deze hadden – gelukkig – geen ernstige afwijkingen in haar darmen gevonden. Behalve een zalfje voor de eczeemplekken, hadden haar artsen verder geen oplossing voor haar.

Haar problemen van buikpijn, diarree en eczeem waren daar echter niet mee opgelost. Vooral de diarree stoorde haar enorm in haar dagelijks leven. Waar ze ook was, ze keek altijd eerst waar het toilet is, want zodra Suzanne aandrang voelde, moest ze zorgen dat ze in no time bij het toilet was, anders liep de dunne poep haar de broek in; ze schaamde zich dan rot. Ze vertelde verdrietig over de eeuwige ‘remsporen’ in de nu weer wit-katoenen hoge oma-onderbroek, stinkende winden en de spanning die dit alles met zich meebracht.

Uit ons gesprek maakte ik al vrij snel op dat Suzanne heel nauwkeurig observeerde wat er in haar buik gebeurde, maar dat zij eigenlijk geen idee had hoe haar maag en darmen werken, laat staan samenwerken.

Suzanne is daarin echt niet de enige. Eigenlijk moet ik zeggen dat zeker 9 van de 10 nieuwe cliënten nog weinig voorstelling heeft van wat er binnenin hun buik gebeurt. Op mijn vraag of ze biologie hebben gehad op school, lachen de meeste even verontschuldigend; “Ja, maar dat was op de middelbare school …”. Heel begrijpelijk; een hele tijd geleden, en als biologie niet je primaire interesse heeft, houd je deze kennis natuurlijk ook niet op peil.

Suzanne was daarom blij dat ik mijn tekeningen tevoorschijn haalde en haar via plaatjes een voorstelling liet maken van wat er zoal in haar buik gebeurde tijdens de vertering en bij het vormen van ontlasting.

“O, zit dat zo!” riep ze op een gegeven ogenblik met een uitdrukking van herkenning. Door haar kennis weer op te halen en omdat zij nu weet hoe de relatie spinazie – poep is, durft ze weer spinazie te eten, want daar is ze dol op. Ze eet het voorlopig nog met kleine beetjes totdat haar darmen zich met haar dieet alweer goed hersteld hebben en zij een gezonde ontlasting heeft. Dan maakt ze weer een plaatje van een mooi drol, dankzij de uitleg via de plaatjes.

264