fbpx

5 Tips om voedsel veilig bewaren bij deze tropische temperaturen

Met dit warme weer kunnen bacteriën lekke snel groeien. Dat maakt de kans op voedselvergiftiging aan de ene kant reëel. Aan de andere kant ben je er met dit weer alerter op, juist omdat de kans groot is. In deze periode is het helemaal belangrijk om de kat het spek niet om te binden; om voedsel zo veilig mogelijk te eten, te bewaren, en, om ervoor te zorgen dat je maagzuurgehalte goed op orde blijft. Je maagzuur desinfecteert immers dat wat je maag binnenkomt al voor het grootste deel.

Daarom enkele tips om zo goed mogelijk voor je maag en darmen te zorgen in deze tropische dagen.

 

1. Inkoop

Koop zo veel mogelijk verse producten op de dag dat je ze wilt gebruiken of die je de volgende dag wilt gebruiken. De winkeliers hebben professionele koelruimten en inspecteren hun waren constant. Ze verwijderen producten die te oud zijn of die beschadigde plekken vertonen. Thuis is de kans dat de koelkast te warm staat of dat je door het transport naar huis beschadigde groenten/fruit toch enige tijd bewaart, veel groter. De beschadigde plekken zijn de plaatsen waar micro-organismen of vliegjes het fruit/ groente kunnen binnendringen en bederf kunnen veroorzaken.

 

2. Koelkast en vriezer

Zet de koelkast op 4 graden Celsius en zorg dat er voldoende koude lucht kan circuleren. Zet alle verse producten die je gebruikt direct (terug) in de koelkast.
Gebruik voor het vervoer van ingevroren boodschappen een koeltas of wikkel de ingevroren boodschappen in kranten. Zet ze thuis als eerste in de vriezer.

 

3. IJs

Vooral zelfgemaakt ijs kan een risico vormen. Verpakt ijs vormt weinig risico. De fabrikanten worden gecontroleerd op het naleven van de hygiëneregels tijdens fabricage, verpakking en vervoer. Thuis zijn er minder regels en controle. Zeker ijsrecepten met veel room, fruit en suiker; bacteriën zijn daar dol op. Daarom vooral handen goed wassen tijdens de bereiding en het vullen van de ijsmachine/ -vormen.

 

4. Voedselvergiftiging

Door opnieuw verhitten van restjes kun je wel de bacteriën doden, maar niet de giftige stoffen die zij in de tussentijd hebben geproduceerd. Mijn advies is dan ook om ze je hoeveelheden verse levensmiddelen zo gepast mogelijk te kopen, zodat je geen restjes hebt die kunnen bederven

 

5. Toch ziek


Mocht je toch een voedselvergiftiging oplopen, laat dan je darmen eerst hun werk doen; ze zullen de foute stoffen wegwerken door je te laten overgeven en door diarree te geven. Het kan zijn dat je naderhand nog een tijd slap blijft; dit gebeurt vooral als er ook virussen betrokken zijn bij de voedselvergiftiging. Naast de kracht van je maagzuur, schijnt ook je erfelijke aanleg een rol te spelen bij je gevoeligheid voor een lange nasleep bij voedselovergevoeligheid. Dit kan een overgroei van micro-organismen in je dunne darmen geven; sibo (small intestinal bacterial overgrowth), en/of in de dikke darmen (libo: large intestinal bacterial overgrowth). Als je wilt uitzoeken welke overgroei bij jou speelt, dan kun je onder begeleiding van een deskundige het fodmap-beperkt dieet volgen bij lobo of het sibo-dieet als blijkt dat het fodmap-beperkt dieet niet genoeg effect geeft.

 

Blijf dus liever infectievrij.