Maag-darmklachten en tips

191

Yech! Vervelend dat branderige gevoel na het eten. Of maagpijn. Wat zal het zijn? Brandend maagzuur? Maagzweer? Breuk in het middenrif? Er is veel mogelijk. Het maag-darmkanaal bestaat uit verschillende onderdelen. Ieder met zijn eigen vorm en functie. Als alles goed gaat, zorgen al deze onderdelen ervoor dat 

het voedsel zo veel mogelijk wordt verteerd, uitgezocht op wat wel en niet naar binnen kan en mag, en wat afgekeurd is, niet verteerd of door het lichaam op wat voor manier dan ook als 'afval' bestempeld weer naar buiten gewerkt. Eerste langs de dikke darm. Daar zoeken de micro-organismen van de darm nog naar wat zij kunnen gebruiken en daarna hop, het toilet in met de zooi.

Als het echter niet allemaal goed gaat en onderdelen van het maag-darmkanaal het laten afweten, ontstaan er dus allerlei maag- en darmklachten. Het pad van het voedsel volgend, kunt u daarbij denken aan het bovengenoemde zuurbranden (pyrosis), maagzweer (ulcus ventriculi) of breuk in het middenrif (hernia diaphragmatica). Of een infectie met Helicobacter pylori die een maagontsteking kan geven, een gastritis. Verderop kan een ontsteking of een zweer van het 12-vingerige darm ontstaan, het duodenum. De alvleesklier (pancreas) kan ontsteken (pancreatitis), verdraaid lastig, want dan worden er te weinig verteringsenzymen gemaakt. 

De lever (hepar) is vooral belangrijk bij de verwerking van de voedingsstoffen die zijn opgenomen en bij de ontgifting. Als hier te veel foute voedingsstoffen (nutriënten) en stofwisselingsproducten (metabolieten) verwerkt moeten worden, kan de lever overbelast raken, gaan protesteren in de vorm van leverontsteking (hepatitis) of van leververvetting (levercirrose). Aan de lever is de galblaas gekoppeld. Als door de foute samenstelling van de gal de wand van de galblaas ontstoken raakt (cholecystitis) kan het nodig zijn dat de chirurg de gehele galblaas moet verwijderen (cholecystectomie) om u van de pijnaanvallen (kolieken) af te helpen.

Als er veel in de war is, het immuunsysteem van streek is en de kwaliteit van het darmsljimvlies is geslonken tot beneden functioneel niveau, kan een prikkelbare darm ontstaan. Dit kan zowel in de dunne darm (jejunum en ileum) als in de dikke darm (colon). In het achterste deel van het colon wordt de ontlasting (feces) gevormd. Als dat niet goed verloopt, ontstaat doorloop (diarree) of verstopping (obstipatie). Dit laatste kan weer aanleiding geven tot uitstulpingen (divertikels) die ook nog eens kunnen ontsteken (diverticulitis). Ook heeft u mogelijk gehoord van coeliakie, de ziekte van Crohn en van colitis ulcerosa. Of van darmkanker. 

U ziet dat de darmen en hulporganen vormen samen een geheel met vele mogelijkheiden. Zowel in uw voordeel als in uw nadeel. Met voeding die bij u past, kunt u ze in ieder geval de materialen bieden waarmee ze moeten werken. Een goede manier om van uw maag- en darmklachten af te komen.

Wat kunt u als eerste doen in de periode van de maag- end darmklachten om de darmen 'rust' te geven

  • kies geen koolzuurhoudende dranken. Ook hier weer: gas.
  • kies  in de periode met maag- en darmklachten liever geen citrusvruchten. Bij veel mensen prikkelt het citrussap prikkelt de aangedane darmen.
  • halveer uw gebruik van ui, knoflook, peulvruchten en bladkoolsoorten. Zij staan bekend om hun gasproductie in de darm. En, een ontstoken darm voelt nog vervelende aan als hij ook nog eens strakgespannen staat van het gas.
  • als u per se koffie wilt drinken, omdat u dat zó lekker vindt, drink dan voorlopig hooguit twee kopjes koffie van goede kwaliteit en geniet daar bewust van. Drink na 12:00 uur geen koffie meer. 
  • kauw daarom iedere hap helemaal vloeibaar, zodat er zo veel mogelijk lucht uit is; dan slikken en dan pas de volgende hap

Heeft u zelf goede tips voor lotgenoten die u wilt delen, laat deze dan achter in het commentaarveld.

(191)