Blog

Maag en maagbeschermers

277

De feestdagen in december zijn aan de ene kant een heerlijke tijd; Sinterklaas, kerstdagen en oud-en-nieuw. Allemaal gelegenheden om gezellig samen te zijn, cadeaus te geven en ontvangen, en om samen lekkere hapjes te eten.

Aan de andere kant geven zowel het samen zijn als ook de hapjes en drankjes ook nogal eens stress. Voor de een omdat het 'gezellig samen zijn' eigenlijk een stressvol drama betekent; koken, poetsen, emoties. Voor een ander omdat hij of zij een dieet moet volgen of omdat maag-darmen steeds roet in het eten gooien.

Maagfuncties
Je maag doet allerlei belangrijke dingen;
Zodra je iets hebt gegeten wat verteerd moet worden, sluit de maag haar uitgang (pylorus), zodat al dat eten in de maag wordt verzameld. Daarna vult de maag zich met sap dat een heel sterk zuur bevat. Dit zuur heeft onder andere als taak om alle levende micro-organismen - die altijd meekomen - te doden, zodat ze geen gevaar kunnen vormen. Daarnaast bevat het maagsap ook enzymen (oa pepsine) die de complexe eiwitstructuren alvast in kleinere brokken knippen. Dit is al een voorbereiding, zodat de spijsverteringsenzymen van de darmen straks overal goed bij kunnen om de voedingsstoffen nog verder te verknippen tot stukjes die door de darmwand passen.

Stress
Wat nu als je een langere tijd veel stress hebt ervaren en je hebt ook niet zo heel goed voor jezelf gezorgd; veel producten gegeten die weinig goede voedingsstoffen bevatten, te weinig geslapen en misschien wel veel giftige omgevingsstoffen binnengekregen. Dit in combinatie van overvraging van je lichaam door fysieke stress (denk aan pijn, verwonding, artrose, zware infectie), biologische stress (denk aan tekort aan vitamines, diabetes of te hoog gehalte aan schadelijke stoffen) of emotionele stress (denk aan overbezorgd zijn, ruzie, verdriet, afschuw) kan flink op je maag slaan.

Maagbeschermer
Als deze stress op je maag slaat, kan je huisarts je - het liefst tijdelijk - maagbeschermers voorschrijven, zodat je tot rust komt. Deze maagbeschermers zorgen ervoor dat je maag zelf niet belaagd wordt door het zuur dat ze maakt. Het lastige is wel, dat als je langere tijd maagbeschermers neemt - en ze eigenlijk niet meer nodig zijn - je langere tijd ook het afdoden van bacteriën remt. De bacteriën die in het wat minder zure maagmilieu kunnen overleven, hebben steeds 'buffet' in je maag; veel eten, vocht, lekker warm. De gas- en alcoholproducerende micro-organismen blijven dit doen. Je kunt je voorstellen dat als dit na een tijd te veel wordt, je alsnog weer last van je maag krijgt. Wat nog lastiger is, is dat een te groot deel van deze levende bacteriën naar je darmen gaan als de maag de voedselbrij doorlaat. Bij een lagere totale conditie heb je kans dat te veel bacteriën zich in het bovenste deel van je darmen bevinden. Daar pikken ze jouw voedsel in, zodat jij tekorten gaat krijgen. Let wel; deze hele situatie ontstaat niet van vandaag op morgen.

Achteruit
Blijf je jarenlang in de stress-staat, dan raakt het lichaam na enkele jaren door al haar reserves heen. Het is een proces waarbij je lichaam steeds een klein stukje achteruit gaat. Het is nooit alleen je maag die in functie achteruit gaat. Je lichaam is echter niet gek; als er te weinig voedingsstoffen van een bepaalde soort zijn, verdeelt ze de voedingsstoffen naar beste kunnen. Eerst over de weefsels die je nodig hebt sec om in leven te blijven; daarna de delen die de stofwisseling vlot laten lopen en daarna per weefselsoort de reserve-onderdelen. Pas als het lichaam al bezuinigd heeft op de reserve-onderdelen en de bodem van de 'vlotte stofwisseling' in zich gaat komen, geeft je lichaam je signalen in de vorm van in dit geval maag(darm)klachten, dat je toch wel voedingstoffen moet gaan aanvullen, wil de boel niet stuk gaan. 

Gevolgen
Als je maag het dus laat afweten, is de darm ook al niet in topconditie. Zo ook de kwaliteit van het immuunsysteem aldaar. Dit alles kan leiden tot een overgroei aan micro-organismen in de darmen (SIBO) wat weer tot allerlei ongemakken kan leiden als deze situatie langer blijft bestaan. Steeds meer weefsels raken ondervoed wat betreft eiwitten-vitamines en mineralen. Het resultaat van de hele situatie rond de maagklachten kun je je voorstellen als een maag die niet voldoende zuur maagsap kan maken om voldoende micro-organismen te doden; niet voldoende zuur maagsap kan produceren om eiwitten als voorvertering al in kleinere brokken te knippen; niet voldoende stevig slijmvlies kan bouwen om zichzelf tegen haar zuur te beschermen. En, als de maagwand in een minder goede conditie is, kan ze ook minder intrinsieke factor bouwen. Dit heb je nodig om vitamine B12 op te kunnen nemen. Een lage beschikbaarheid van vitamine B12 heeft weer gevolgen voor groei, onderhoud en herstel van gezonde weefsels.

Zo zie je maar dat de maag een belangrijke functie heeft. Als ze signalen afgeeft in de vorm van allerlei klachten, kun je jezelf wel tijdelijk helpen met een maagzuurremmer; uit de drogisterij of via je huisarts.

Hulp
I
k zou je echter op het hart willen drukken om na te gaan waarom je maag signalen geeft dat ze haar werk niet meer kan doen. Help je lichaam door die reden te stoppen of te herstellen. En, vraag voor een efficiënte zoektocht hulp van een deskundige; bijvoorbeeld je huisarts (voor verwijzing), een diëtist, een orthomoleculair therapeut, een hypnotherapeut, een chiropractor of osteopaat; het ligt eraan wat de onderliggende redenen zijn. Kijk vooral eerst met je huisarts of je maagbeschermer echt nog nodig is. Het kan zijn dat dit namelijk wel het geval is, omdat je andere medicijnen gebruikt die je maag anders beschadigen. Maar ook hier; kun je de reden waarvoor je die medicijnen gebruikt herstellen ... Het lichaam herstel weefsels je leven lang; het is vanuit de natuur gezien haar taak om jouw lichaam in leven te houden. Mogelijk kan het die andere reden ook repareren met de juiste voeding-leefstijl-behandeling. En, als de ene behandelaar het niet weet, vraag dan een andere; er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Voeding
Met voeding kun je enorm veel doen voor je maag en je conditie. Afhankelijk van de achterliggende redenen kun je jouw porties aanpassen, bepaalde producten niet of juist wel eten/drinken, de bereidingswijze aanpassen, en/of (tijdelijk) suppletie gebruiken. Het is niet altijd even gemakkelijk om te vinden waar de oorzaken liggen; het is zo goed als nooit 1 oorzaak.

Cursus
Ook voor collega-diëtisten, orthomoleculair en natuurtherapeuten liggen hier heel veel mogelijkheden om effectieve dieetadviezen te geven. Ik geef geregeld bijscholingen op dit gebied; de eerstvolgende zijn op 8 februari, 1 maart en 22 maart 2023. Interesse? Vraag de brochure aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wat is waarheid? Hoe zit dat dan met voeding?

272
 
Tot nu toe is er niet één cliënt bij mij geweest die zich druk maakte over besmettingskansen in de praktijk. Gelukkig, want dat geeft aan dat zij zich er veilig voelen. Een gevoel dat iedere mens uiteindelijk voor zichzelf moet kiezen, zeker in huis-tuin-keukensituaties. Dat je je onveilig voelt in een oorlog, bij een overstroming in je straat zoals in zuid-Limburg of bosbrand om je heen, is duidelijker dan als de 'vijand' onzichtbaar is. Een onzichtbare vijand kan enorm veel stress en angst geven als je het gevoel hebt daardoor niet op tijd en op de juiste manier te kunnen ingrijpen. Dan speelt je vertrouwen in je eigen competenties om effectief in te kunnen grijpen. En, je bereidheid om de situatie te relativeren. Hoe groot is de kans dat je bijvoorbeeld na besmetting met het -of een- coronavirus binnen afzienbare tijd aan een beademing ligt en in het ziekenhuis overlijdt?
 
Als je lichaam door allerlei klachten -waar je al dan niet medicatie voor gebruikt- aangeeft dat er al vele weefsels zijn die hun werk niet kunnen doen, is de kans dat het zich uiteindelijk niet tegen nóg een belasting zoals een corona-infectie kan verdedigen. Dit is een van de redenen waarom bijna alle diëtisten van mening zijn dat (huis)artsen patiënten juist bij beginnende klachten direct moeten doorsturen. Met een aangepaste voeding kunnen patiënten hun lichaam helpen om alle weefsels weer gewoon te laten werken zoals het hoort; via de voeding helpen ze door de juiste hoeveelheid en combinatie aan eiwitten-vetten-koolhydraten-vitamines-mineralen-vezels en vocht aan te voeren. De natuur van het lichaam pakt dat op. De patiënt vergroot de kans op het terugdraaien van de klachten, sterkt het eigen lichaam en is patiënt-af; ook in de hele corona-situatie. Dat zou ideaal zijn, hè.
 
In de onderstaande video geeft kickboxer Tommy Dieckman naar mijn idee hier zeker punten om over na te denken. In ieder geval belangrijk om, onafhankelijk van je eigen waarheid en overtuigingen, anderen niet te veroordelen of daarvoor af te stoten. Eigen angst voor verlies van gezondheid hoeft immers niet tot intolerantie te leiden.
 
En, ik ben het zeker met Tommy mee eens dat de aandacht voor wat je zelf kunt doen om je conditie te sterken officieel in verhouding tot de cijfers over positieve pcr-testen weinig aandacht krijgt. Je kunt ieder punt altijd 3-dimentioneel bekijken, informatie inwinnen -ook waar je in het begin niet mee eens bent- wegen en daarna pas beslissen welke waarheid je zelf wilt aanhangen. Dat met aandacht wegen geldt natuurlijk net zo goed voor alle soorten controleurs; doe je sec wat je wordt opgedragen of interpreteer je jouw taak door deze per situatie in te schatten en te wegen ten opzichte van het belang van de mensen ... 
 
Uiteindelijk bepaal je dus je eigen waarheid, zowel met betrekking tot angst voor wat zou kunnen zijn, met betrekking tot je gezondheid, de invloed die je zelf hebt via je voeding en met betrekking welke macht je zelf over dit alles hebt.

Breinvoer voor Examenkandidaten, Studenen en voor wie een toets gaat maken

271

 

 

 

Handig om te weten

Je hersenen hebben verschillende behoeften in de periode van studeren en toetsen en in de periode daarna. Ze gebruiken het liefst glucose als brandstof, omdat dat mooi schoon opbrandt in H2O en CO2. Je lever zorgt ervoor dat er altijd glucose voor je hersenen beschikbaar is; vanuit de opslag glycogeen of vanuit eigen fabricage uit vetten of eiwitten. Je zult merken dat je vaak honger voelt als je hard studeert, terwijl je met je spieren helemaal niet zo veel hebt gedaan. Hieraan merk je dat je hersenen veel brandstof hebben gebruikt en dat je voorraden leeg beginnen te raken.

Tips

Tip Je hersenen gebruiken als ze hard studeren ook enorm veel zuurstof. Daarom help je ze met een rechte zithouding, zodat je goed kunt ademen, en met beweging, waardoor je jouw bloedcirculatie stimuleert voor het rondbrengen van de zuurstof. Hierbij valt ook al om de 1,5-2 uur opstaan en een kop thee/koffie met iets erbij maken in de keuken of even gaan plassen.

Tip www.studysmartwithchris.com

Tip Leg een vriend(in) die niet bij jou in de klas zit of je ouders (hebben wel het intellect om jouw verhaal te begrijpen, maar hebben nog geen kennis gemaakt met de stof) de stof uit; als zij jouw verhaal kunnen volgen, weet jij dat je de stof beheerst. Naar aanleiding van hun vragen, weet jij waar nog gaten in je kennis-verhaal zitten. Deze kun je dan of aan je verhaal toevoegen of nazoeken, zodat je dit gemis aanvult.

Tip vind wat jouw beste leermethode is via https://www.123test.nl/leerstijl/

Tip  De een leert door uittreksels te schrijven, een ander leert beter door naar de stof te luisteren en zelf een verhaal in het hoofd te maken, weer een ander tekent het liefst mindmaps en weer een ander wil de stof zelf uitproberen. Als je stilstaat bij de manier waarop jij naar informatie zoekt als je zelf iets wilt uitzoeken, omdat je wilt weten hoe het in elkaar zit of hoe het werkt, dan weet je in ieder geval welke leerstijl het best bij jou past; lees je het liefst, wil je podcasts horen of bedenk je het liefst wat het zou moeten zijn en probeer je het eerst zelf; start met die methode en vul deze aan met de methode die je op de opleiding leert.

Voor alle stijlen geldt: door herhaling zet je de stof steviger vast in je hersenen dan door eenmaal doorlezen.

Naast met aandacht studeren, helpen fitte hersenen je om goede toetsresultaten te halen; dat weet je waarschijnlijk wel. Fitte hersenen slaan informatie gemakkelijker op dan vermoeide hersenen en fitte hersenen halen de geleerde informatie ook gemakkelijk weer tevoorschijn; en dát is wat je nodig hebt tijdens je toets 😊

In het boekje 'Breinvoer voor Examenkandidaten, Studenten en voor ieder die een toets gaat afleggen' heb ik beschreven op welke manier je jouw hersenen kunt helpen om tijdens je toets je beste resultaat te laten zien.

https://webshop.vitality-jg.nl/product/breinvoer-voor-examenkandidaten-studenten-en.

 

Succes met je toets. Laat zien wat je kunt!

*Jacqueline, docent

Remsporen in je broek bij voedselovergevoeligheid; wat doe je ertegen?

 269

 

Vreselijk! Je wilt ergens naar toe en je loopt richting je voordeur en je darmen geven aan dat je naar het toilet moet. Je weet dat je direct moet gaan om te voorkomen dat de poep straks in dunne straaltjes door je broekspijp loopt. Of stel je voor dat je de mensen om je heen wat hoort snuffen en je ziet dat ze een gezicht trekken van “Ik ruik poep! Wat stinkt hier zo” en je weet dat jij dat bent …

Dit zijn verhalen die veel van mijn cliënten met verdriet in hun ogen vertellen. De diarree verpest hun leven. Ze weten dat voeding een rol speelt, maar hoe? Zij willen zo graag dat hun darmen zich weer netjes gedragen en willen weten wat zij daarvoor het best kunnen eten en wat juist liever niet.

Diarree-vormen
Bij diarree moet je vooral denken aan een vormeloze ontlasting die door je darm naar buiten wordt gespoten. Het is -zeker in het begin- ook de bedoeling van je darm om deze ontlasting zo snel mogelijk kwijt te raken.

Ziektekiemen wegspoelen
Er zijn verschillende vormen van diarree. Als eerste diarree als gevolg van een infectie. Mijn advies is daarom om diarree in het begin te laten gaan. Jouw darmen hebben een ‘overstroming’ van darminhoud gecreëerd om ziektekiemen (pathogenen) of een overgroei aan gewone bacteriën weg te spoelen.Bedenk dat jouw lichaam hele primitieve middelen beschikbaar heeft om zichzelf te helpen en beschermen; het wegspoelen van een teveel aan deeltjes is een van die middelen. Je kunt het lichaam helpen door in die tijd aan de voorkant weinig voeding aan te voeren, zodat de darmen zich vooral kunnen bezighouden met het wegwerken van de ongeregeldheden. Daarnaast dranken gebruiken die verhit zijn, zoals thee, koffie, soep, omdat je dan weet dat je gedesinfecteerd vocht aanvoert. Je vult dan het water dat via de diarree verloren gaat wee aan. Ik adviseer om dit aanvullen niet met sterk alcoholische dranken te doen, deze werken wel ontsmettend in je mond en maag, maar dragen niet echt bij aan het herstel van de darmen …

Stress
Diarree kan ook langer blijven bestaan als de zenuwen in de darmen overprikkeld worden en de darm daardoor foutief aanzetten tot verhoogde voortstuwing. Dit gebeurt vooral als je hooggevoelig bent. De diarree kan ook het resultaat zijn van gewoontevorming bij het 'uitwerken' van stress; een oerreactie. Deze automatische reactie kan blijven bestaan totdat deze gewoonte wordt onderbroken met behulp van bijvoorbeeld bewustwording, hypnotherapie of NEI-therapie (neuro-emotionele integratie; mijn favoriete methode in geval van diarree zonder aanwijsbare oorzaak).

Huisarts
Als de diarree langer dan drie dagen aanhoudt en je temperatuur 39°C of hoger is, moet je wel ingrijpen. Dat geldt ook voor als je verward en suf wordt. Je lichaam geeft nu aan dat het zelf niet in staat is om de foute stoffen uit je darmen te verwijderen en ook dat het aan het uitdrogen is. Je kunt dan het best wat diarree opvangen, in een schoon glazen potje doen en zo snel mogelijk door je huisarts laten onderzoeken. Je huisarts kan dan beoordelen of je de darm nog even zijn gang moet laten gaan of dat het beter is een antibioticumkuur in te zetten.

Mijn advies is om nog niet met diarreeremmers te gaan werken zo lang je niet weet waarom je darmen de diarree geven. Ga pas met diarreeremmers werken als je zachte ontlasting houdt nadat jouw huisarts je goed heeft onderzocht en er geen ernstige reden voor de diarree is.

Hulp bij het uitzoeken van de best voeding
Ben je onderzocht, zijn darminfecties behandeld en heb je nog steeds last van steeds terugkerende diarree? Dan bestaat een grote kans dat de diarree wordt veroorzaakt door voedselovergevoeligheid; een allergische reactie of door een reactie om slecht verteerde voedseldeeltjes. Als je begeleiding wilt bij het uitzoeken hiervan, neem dan vrijblijvend contact met mij op via 024-3584177 of
klik hier.

 

 

Leve de Levertraaan

265

“Pas op! Neem niet te veel vitamine A”,  hoor je mensen waarschuwend zeggen. Dat hebben ze dan weer op het hart gedrukt gekregen bij de verloskundige, in de media gelezen of gewoon ergens gehoord.

Maar, waarom zou vitamine A nou zo gevaarlijk zijn? Nou, omdat het in vet oplosbaar is en het daarom in vetweefsel kan stapelen.

Met welke reden zou het lichaam vitamine A willen stapelen? Uh … weet ik niet …

Naar mijn mening wordt er in de media en vooral door de niet in de voedingsleer ingewijde personen veel te spastisch gedaan over vitamine A, waarvan voor de mens vooral het retinol.

Betrokkenheid
Vitamine A is inderdaad in vet oplosbaar, maar dat wil niet zeggen dat het lichaam het stomweg maar gaat stapelen. Het lichaam gebruikt dit vitamine juist dagelijks om allerlei nuttige stofwisselingszaken te regelen; het is betrokken bij het gezond houden van de haarvaten en daardoor bij de doorbloeding van weefsels. Het is nodig voor de gezondheid van de staafjes in je oog; hiermee kun je donker-licht onderscheiden. Een tekort aan vitamine A is dan ook bijzonder gevaarlijk voor bestuurders die dan in de schemering of in het donker rijden. Dit zal best een ook rol spelen bij de vele auto-ongelukken in die perioden. En, in deze coronaperiode: het is nodig voor het in conditie houden van longmembranen[i]. Het is betrokken bij de groei, het gezond houden van de huid, bij wondheling en heel belangrijk, bij het gezond houden van het immuunsysteem![ii]

Bètacaroteen; provitamine
Je lichaam kan in theorie uit één molecuul van het provitamine bètacaroteen –voorloper-  twee retinolmoleculen maken. Daarbij vooropgesteld dat je genoeg gele-oranje-groene groenten hebt gegeten, omdat daar de bètacaroteen inzit. Nu blijkt uit recent onderzoek, dat je lichaam dat grote bètacaroteenmolekuul helemaal niet gemakkelijk kan opnemen. Daarnaast maakt je lichaam niet van alle bètacaroteenmoleculen retinol, omdat het de bètacaroteen in de originele vorm ook nodig heeft als antioxidant in de waterfase. En, dan moet je lichaam vanuit je DNA gezien, getalenteerd genoeg voor zijn om bètacaroteen tot retinol om te bouwen. Dat blijkt bij veel mensen ook nog eens niet zo te zijn. Het is beter om een flink deel van je vitamine A-behoefte uit je voeding te halen.

Levertraan
Via je voeding krijg je de kant-en-klare vitamine A alleen via dierlijke producten binnen; eidooier, vette zuivel, kaas, boter, vette vis, lever en de ouderwetse levertraan – de olie uit vislever. De 55-plussers onder ons herinneren zich mogelijk nog de lepel levertraan die we van ma kregen. Ik vond dit altijd wel lekker, maar als je geen groot visliefhebber bent, was het een gevecht om weg te krijgen. Daar hebben de suppletiefabrikanten gelukkig de capsules voor uitgevonden.

Tekort
Uit de meest recente Voedsel Consumptie Peiling (VCP)(2016) die het RIVM in opdracht van het Ministerie van VWS uitvoerde, bleek dat een kwart van de Nederlandse volwassenen en ongeveer 40%! van de jongeren tussen 14-18 jaar eerder een te lage vitamine A-status heeft dan een te hoge. De kans is dan ook groot dat hierdoor gezondheidsklachten zijn ontstaan; denk dan aan nachtblindheid (auto-ongelukken), longklachten (copd, longontsteking, COVID-infectie) en huidklachten (droge schilferige huid). Ook de mensen met een maagverkleining doen er goed aan om vitamine A te suppleren, omdat zij sowieso weinig voedingstoffen binnenkrijgen. `

Giftigheid
Vitamine A zou dus in een hoge dosis giftig zijn. Het blijkt pas giftig als je in eenmaal 25000 IE (7,5 mg) per kg! slikt[iii]; voor een vrouw van 60 kg is dat dus 1.500.000 IE à 450 mg per dag; wat neerkomt op 375 capsules van 4000 IE per dag (= 6,25 potje met 60 capsules). Wettelijk gezien mag er maximaal 4000 IE retinol in een capsule zitten. Of, als ze zes maanden lang iedere dag 4000 IE (1,2 mg) per kg slikt, wat neerkomt op 60 capsules per dag, waarbij ze de alle tekenen van je lichaam dat het genoeg heeft – misselijkheid, hoofdpijn e.a. – blijvend negeert. Daarbij zouden zwangeren in de eerste 8 weken maximaal 10.000 IE (2,5 capsule van 4000 IE) per dag kunnen nemen om hun vrucht te beschermen. Ik vraag me bij deze theorie af waarom vrouwen die ongewenst zwanger zijn dan niet gewoon 10 capsules vitamine A per dag zouden nemen totdat … Maar, zo werkt het blijkbaar niet.

Conclusie
Hoe dan ook; voor de geen-visliefhebbers, de weinig groene-gele-oranjegroente-eters, degene met long-huid-immuunuitdagingen en voor degenen die hun weefsel gewoon gezond willen houden, is die ouderwetse levertraan dus best nog een leuke optie om genoeg vitamine A binnen te krijgen.

 

 

[i] Timoneda J. Vitamin A Deficiency and the Lung. Nutrients. 2018 Aug 21;10(9):1132.

[ii] https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-a/

[iii] Roskamp. H. Vitamine A, de onbeminde. Orthomoleculair Magazine 2020; 46.

 

Een plaatje of 1000 woorden

“Ik ben superallergisch! Als ik spinazie eet, moet ik binnen een kwartier naar het toilet rennen omdat het er direct weer uitkomt”,  was de overtuiging van mijn nieuwe cliënte. Suzanne had mijn praktijk speciaal uitgezocht, omdat zij last had van voedselallergie. Zo noemde ze dat zelf. Ze was al naar de huisarts en de internist geweest, maar deze hadden – gelukkig – geen ernstige afwijkingen in haar darmen gevonden. Behalve een zalfje voor de eczeemplekken, hadden haar artsen verder geen oplossing voor haar.

Haar problemen van buikpijn, diarree en eczeem waren daar echter niet mee opgelost. Vooral de diarree stoorde haar enorm in haar dagelijks leven. Waar ze ook was, ze keek altijd eerst waar het toilet is, want zodra Suzanne aandrang voelde, moest ze zorgen dat ze in no time bij het toilet was, anders liep de dunne poep haar de broek in; ze schaamde zich dan rot. Ze vertelde verdrietig over de eeuwige ‘remsporen’ in de nu weer wit-katoenen hoge oma-onderbroek, stinkende winden en de spanning die dit alles met zich meebracht.

Uit ons gesprek maakte ik al vrij snel op dat Suzanne heel nauwkeurig observeerde wat er in haar buik gebeurde, maar dat zij eigenlijk geen idee had hoe haar maag en darmen werken, laat staan samenwerken.

Suzanne is daarin echt niet de enige. Eigenlijk moet ik zeggen dat zeker 9 van de 10 nieuwe cliënten nog weinig voorstelling heeft van wat er binnenin hun buik gebeurt. Op mijn vraag of ze biologie hebben gehad op school, lachen de meeste even verontschuldigend; “Ja, maar dat was op de middelbare school …”. Heel begrijpelijk; een hele tijd geleden, en als biologie niet je primaire interesse heeft, houd je deze kennis natuurlijk ook niet op peil.

Suzanne was daarom blij dat ik mijn tekeningen tevoorschijn haalde en haar via plaatjes een voorstelling liet maken van wat er zoal in haar buik gebeurde tijdens de vertering en bij het vormen van ontlasting.

“O, zit dat zo!” riep ze op een gegeven ogenblik met een uitdrukking van herkenning. Door haar kennis weer op te halen en omdat zij nu weet hoe de relatie spinazie – poep is, durft ze weer spinazie te eten, want daar is ze dol op. Ze eet het voorlopig nog met kleine beetjes totdat haar darmen zich met haar dieet alweer goed hersteld hebben en zij een gezonde ontlasting heeft. Dan maakt ze weer een plaatje van een mooi drol, dankzij de uitleg via de plaatjes.

264

 

 

Aansterken na COVID-19 en voorkomen van terugval

Het was geen pretje om ziek te zijn van COVID-19 en dat wil je niet nog een keer meemaken - je partner, gezin en mantelzorgers waarschijnlijk ook niet. 259

Een van de acties die je daarvoor zelf kunt nemen, is ervoor zorgen dat je via een goede voeding je slijmvliezen en immuuncellen in opperste conditie krijgen en houden. COVID-19 en veel andere ziekmakende virussen kunnen jou alleen ziek maken als zij door jouw slijmvliezen en immuunbarrière heen kunnen breken. Dat is voor hun de enige manier om jouw cellen te bereiken.

 

Je slijmvliezen werken als een plakkerig hekwerk/filter waar al van alles wat er tegenaan komt in blijft hangen. Daarin zwemmen je immuuncellen die de ruimte tussen het slijmvlies en jouw neus-long-darmcellen beschermen. Als jij jouw slijmvliezen in je luchtwegen, in je maagdarmkanaal en je ogen in conditie hebt, houden deze de virussen al voor een groot deel tegen. Kun je voldoende patrouillerende immuuncellen bouwen, dan pakken die de rest aan.

Langdurig klachten

Veel mensen die COVID-19 of een andere zware virusinfectie hebben gehad, geven aan dat zij heel lang en heel moe blijven. Dit kun je niet helemaal tegengaan, maar je kunt je lichaam via een goede voeding wel helpen om deze vermoeidheid te verminderen door die voedingsstoffen aan te leveren die nodig zijn voor het vrijmaken van energie.

In de gratis brochure 'Thuis aansterken door Gezond Eten na Corona' lees je al enkele basale tips voor een goede voeding.

Wil je graag een persoonlijk dieetadvies om zodanig aan te sterken dat je de kans op een tweede corona-infectie sterk verminderd, neem dan contact op: via e-mail of telefonisch: 024-3584177.

Begeleiding kan op locatie: Malden of Venlo; of via Skype-Zoom e.d.