Ons FODMaP boek op de radio

Op 26 juni jl. werd ik geïnterviewd voor de radiozender GL8 in verband met het verschijnen van ons boek.

Ons boek FODMaP, alles over PDS en onbegrepen buikklachten is trouwens sinds kort ook te koop bij Bol.com

 

Prikkelbare darmsyndroom: wat dokter Ted erover zegt

Op 19 april jl. Tijdens de uitzending van Max vertelde dokter Ted van Essen  over het prikkelbare darmsyndroom.

"10 en misschien wel 20 procent van de Nederlanders heeft daar last van, vooral vrouwen", vertelt hij. 

Wat nu precies een prikkelbare darm is, is nog niet geheel duidelijk; de gevolgen wel.

Dokter Ted vertelt heel duidelijk over andere aspecten die een rol spelen. Het kan al op jonge leeftijd beginnen. Het is nog niet precies waar het van komt. Stress kan een onderdeel zijn, want er is een relatie tussen de hersenen en de darmen en in de darmen worden weer stoffen gemaakt die de hersenen beïnvloeding.  Ook voeding speelt een belangrijke rol. In Australië hebben ze ontdekt dat veel korte koolhydraten invloed hebben. Voorbeelden van deze koolhydratenzijn mono- en disachariden. Het lastige is dat deze stoffen in producten zitten die we iedere dag eten, ook in 'gezonde' producten.

Het FODMaP dieet is vooral voor mensen met buikklachten die al van alles hebben geprobeerd.

Het is best een bewerkelijk en ingewikkeld onderzoeksdieet is en de kans dat je tekorten krijgt zeker denkbeeldig. Collega-diëtist Joyce Bijl en ik hebben daarom het boek FODMaP,  alles  over PDS en onbegrepen buikklachten. Van advies en menu's tot leefstjil en meer ... geschreven. Hierin lees je niet alleen het idee achter het FODMaP dieet, maar ook voorbeeldmenu's, recepten en andere interessante, praktische zaken.

Kijk hier naar de uitzending met dokter Ted.

Klik hier voor het boek: FODMaP,  alles  over PDS en onbegrepen buikklachten. Van advies en menu's tot leefstjil en meer ...

 

 

Vraag een gratis informatiegesprek aan

U heeft al een hele tijd darmklachten en u heeft er genoeg van. U weet zeker dat uw voeding hier een sterke invloed op heeft, maar u weet niet zo goed wat en u komt er ook niet goed achter. De ene geeft deze goede raad en de andere die, maar het effect is nog niet wat u wilt. Bovendien heeft u het gevoel dat stress een belangrijke rol speelt: echter, u vraagt zich af hoe u dit het best kunt aanpakken. U weet wel dat het u in uw eentje niet meer lukt.

klik hier voor het aanvragen van een gratis informatiegesprek

 

Interview voor het radioprogramma Gezond en Wel

Op donderdag 16 maart jl. werd ik geïnterviewd voor het programma Gezond en Wel van de regionale radio GL8 .

Beluister hier het interview (8')

 

Fibromyalgie: fysiotherapie, voeding en traumaverwerking

Sinds kort werk ik samen met fysiotherapeut Richard Wight uit Gorinchem. Hij heeft een gespecialiseerd drie-maanden-programma voor de behandeling van fibromyalgie. In drie maanden kun je al heel veel leuke dingen bereiken door de fibromyalgie op meerdere fronten tegelijkertijd aan te pakken: beweging, voeding en onderliggend trauma.

Lees meer...